Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΣκρέκας: «Θέλουμε να βλέπουμε κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε δημοφιλή επώνυμα...

Σκρέκας: «Θέλουμε να βλέπουμε κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε δημοφιλή επώνυμα προϊόντα»

Η διαφορά του περιθωρίου πολλαπλασιάζεται με το απόθεμα και επιβάλλεται το πρόστιμο συμπληρώνοντας ότι τον νόμο τον εφαρμόζεις, τον τηρείς, δεν τον αμφισβητείς.

«Θέλουμε να βλέπουμε, κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε δημοφιλή επώνυμα προϊόντα», όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο συνέδριο του CEO Initiative 2023, για την πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής».

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε: «Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη να αναπτύσσονται, αλλά να τηρούν και τους νόμους» ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χωρα που εφάρμοσε μια τέτοια πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών όπου ήδη συμμετέχουν  53 εταιρείες με 660 κωδικούς.

Ο αναθεωρημένος στόχος είναι να φτάσουμε πάνω από τους 1.000 όπως είπε ο υπουργός και σημείωσε: «Μόνο η Ελλάδα και πρώτη το έχει καταφέρει αυτό. Στην Ιταλία η Μελόνι έχει κάνει συμφωνία με τους προμηθευτές γα 500 κωδικούς και για διάστημα τριών μηνών. Στη Γαλλία η συμφωνία είναι για σταθεροποίηση τιμών σε 4.000 κωδικούς».

Στο μεγαλύτερο μέρος του ο πληθωρισμός σύμφωνα με τον υπουργό, οφείλεται σε αντικειμενικές συνθήκες, δηλαδή αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Πέρα όμως και πάνω από αυτά έχουμε και με τον πληθωρισμό απληστίας. Όταν μια εταιρεία για διάφορους λόγους βρίσκει μια ευκαιρία να αυξήσει το περιθώριο κέρδους περισσότερο από πριν την κρίση» είπε.

Σχετικά με τη νομοθεσία για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος ο υπουργός εξήγησε με ποιο τρόπο υπολογίζονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Όπως είπε, το 2023 δεν πρέπει το μεικτό περιθώριο κέρδους να ξεπερνάει το μεικτό περιθώριο κέρδους το 2021. Η διαφορά του περιθωρίου πολλαπλασιάζεται με το απόθεμα και επιβάλλεται το πρόστιμο συμπληρώνοντας ότι τον νόμο τον εφαρμόζεις, τον τηρείς, δεν τον αμφισβητείς.

Επεσήμανε ότι μπορεί μια φιλελεύθερη κυβέρνηση να βάζει ρυθμιστικά μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι αυτό «είναι κάτι που το είδαμε το 2008 στην κρίση στις ΗΠΑ. Είναι τόσο μεταβλητό το περιβάλλον, που αργεί να δουλέψει η αγορά και ο χρόνος δεν υπάρχει. Το κάναμε και στην ενεργειακή κρίση, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Ωστόσο, όπως είπε «αναγκαζόμαστε να βάλουμε ρυθμιστικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μέτρα που μπορούν να πάνε μακριά και σταδιακά θα αρχίσουν να αποσύρονται».

Τέλος σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση από funds και οργανισμούς που δεν έβλεπαν τη χώρα μας ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει πολύ και η πρόκληση είναι ο ρυθμός αυτός να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με όρους βιωσιμότητας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας