Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΒρετανός υπ. Εξωτερικών στο Ριάντ: «Άμεσες παύσεις πυρός» και «Bελτίωση συνθηκών στη...

Βρετανός υπ. Εξωτερικών στο Ριάντ: «Άμεσες παύσεις πυρός» και «Bελτίωση συνθηκών στη Δυτική Όχθη»

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας «θα επαναλάβει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου αφετέρου να αποτρέψει την περιφερειακή κλιμάκωση της κρίσης και αφενός την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Ο Τζέιμς Κλέβερλι βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία εντείνοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύγκρουση στη Γάζα και στο νότιο Ισραήλ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Ριάντ κατευθείαν μετά από τη Σύνοδο Υπ. Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία, όπου οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην επείγουσα ανάγκη να επιτραπούν «ανθρωπιστικές παύσεις για να διευκολυνθεί η επειγόντως αναγκαία βοήθεια, η μετακίνηση πολιτών και η απελευθέρωση ομήρων».

Στη Σαουδική Αραβία, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών για τη Γάζα το Σάββατο ο κ. Κλέβερλι θα έχει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με υπουργούς Εξωτερικών της Μέσης Ανατολής.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας «θα επαναλάβει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου αφετέρου να αποτρέψει την περιφερειακή κλιμάκωση της κρίσης και αφενός την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Έτερη προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης είναι «η αποτροπή μίας ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένου του Λίβανου και της Υεμένης, και να προσφέρει τη συνεχή υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της αποτροπής και την αντιμετώπιση των απειλών από κακοήθεις ομάδες στην περιοχή».

Επιπλέον ο κ. Κλέβερλι θα ζητήσει περαιτέρω ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες το συντομότερο δυνατό για την παροχή βοήθειας και την παροχή κρίσιμου παραθύρου για την απελευθέρωση των ομήρων – συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών υπηκόων.

Στις συναντήσεις με ομολόγους του, ο υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει επίσης την καταδίκη του Ηνωμένου Βασιλείου για την αύξηση της βίας από τους εποίκους και θα καλέσει το Ισραήλ να ζητήσει από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για τη βελτίωση της κατάστασης στη Δυτική Όχθη. Θα περιγράψει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για την αναζωογόνηση των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης δύο κρατών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας