Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΈφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς – Ο μεγάλος ζεν...

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς – Ο μεγάλος ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο «Morte di un amico», ιταλικής παραγωγής.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς. Ήταν ένας από τους Έλληνες ηθοποιούς που έκαναν διεθνή καριέρα, καθώς έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες παραγωγές στην Ευρώπη και το Χόλιγουντ. Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν, με ανάρτησή της στο Facebook στην οποία έγραψε «καλή αντάμωση Σπύρο μου». Η Λίλιαν Φωκά συνόδευσε την ανάρτησή της με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Τα δειλινά».

Ο Σπύρος Φωκάς συμμετείχε μεταξύ άλλων στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι. Το 1985 ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε στην ταινία «Το διαμάντι του Νείλου» με πρωταγωνιστή τον Μαικλ Ντάγκλας. Επίσης, έπαιξε στο φιλμ «Ράμπο ΙΙΙ» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Υπήρξε απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη. Έκανε την πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα», η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για τη διεθνή καριέρα του.

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο «Morte di un amico», ιταλικής παραγωγής. Κινηματογραφικά απογειώνεται με την εμφάνισή του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», όπου κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Στη συνέχεια κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλυγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 επιστρέφει στην Ελλάδα και συμμετέχει στις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία». Στη συνέχεια επιστρέφει στην Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική ήταν, τέλος, η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.

Ο Σπύρος Φωκάς είχε παντρευτεί τέσσερις φορές. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας