Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑσφαλιστική νομοθεσία: Μείωση γραφειοκρατίας και επίσπευση στην έκδοση των συντάξεων

Ασφαλιστική νομοθεσία: Μείωση γραφειοκρατίας και επίσπευση στην έκδοση των συντάξεων

Το έργο της κωδικοποίησης το οποίο χρηματοδοτηθηκε από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης αποτελείται από 10.000 σελίδες και έχει ταξινομηθεί σε 11 βιβλία ανά θεματική ενότητα.

Τις προσεχείς ώρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης στους συνταξιούχους που εργάζονται, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη κατά την παρουσίαση της κωδικοποιησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

“Με την κωδικοποίηση επιτυγχάνεται μείωση της γραφειοκρατίας και ταχύτητα στην έκδοση των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ στον οποίο συννενώθηκαν 155 ασφαλιστικά ταμεία.” ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προαναγγέλοντας το επόμενο βήμα που είναι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του Ασφαλιστικού Φορέα της χώρας.

Το έργο της κωδικοποίησης το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης αποτελείται από 10.000 σελίδες και έχει ταξινομηθεί σε 11 βιβλία ανά θεματική ενότητα.

Περιλαμβάνει 191 νόμους, 69 βασιλικά διατάγματα και 255 Υπουργικές Αποφάσεις, αρκετά εκ των οποίων από τη δεκαετία του 1930!.

Η κωδικοποίηση βάζει τάξη στη δαιδαλώδη ασφαλιστική νομοθεσία τόνισε ο Υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου εστιάζοντας στα οφέλη που προκύπτουν όπως: αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς. Επεσήμανε ότι “αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για επιχειρήσεις, πολίτες, λογιστές, νομικούς και φυσικά τους εργαζόμενους στην κοινωνική ασφάλιση.

Στην τοποθέτηση του για την πορεία του ασφαλιστικού στη χώρα μας, επεσήμανε την αναγκαιότητα της δημιουργίας πολλαπλών πηγών ασφαλιστικής αποταμίευσης για τη διασπορά κινδύνου.

Υπεραμύνθηκε της δημιουργίας του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης ) καθώς και των αλλαγών που προωθεί το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται συνταξιοδοτικές παροχές εφάπαξ ή σε μηνιαία βάση ή συνδυασμό των δύο με φορολογικούς συντελεστές από 2 ,5% έως 20% ανάλογα την επιλογή της παροχής και τα χρόνια εισφορών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας