Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΓεραπετρίτης: «Η χώρα μας χαιρετίζει την ανθρωπιστική παύση και την απελευθέρωση των...

Γεραπετρίτης: «Η χώρα μας χαιρετίζει την ανθρωπιστική παύση και την απελευθέρωση των ομήρων»

«Σε μία περίοδο κατά την οποία η Μεσόγειος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τη στενότερη συνεργασία και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων που υφίστανται άμεσα τον αντίκτυπο των προκλήσεων αυτών, πρόσθεσε μεταξύ άλλων» ο Γ. Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανθρωπιστική παύση και την απελευθέρωση των ομήρων», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την πρώτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωμεσογειακής ομάδας των εννέα, στη Μαδρίτη.

Η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών της ομάδας ευρωμεσογειακών κρατών MED 9 συνεδριάζει για πρώτη φορά, σήμερα, στη Μαδρίτη. Κοινός στόχος της MED 9 είναι η προώθηση της κοινής αντίληψης των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στους λοιπούς Ευρωπαίους εταίρους του Βορρά, για θέματα που αφορούν κυρίως στη Μεσόγειο.

Η ομάδα MED 9 εστιάζει στην προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο, στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, την ενέργεια, το εμπόριο, την πολιτική προστασία, την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις αυτής, όπως διατυπώθηκαν στη «Διακήρυξη των Αθηνών» της Συνόδου Κορυφής MED 9, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο 2021, στην Αθήνα.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η Μεσόγειος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας, η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τη στενότερη συνεργασία και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων που υφίστανται άμεσα τον αντίκτυπο των προκλήσεων αυτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προαγωγή των σχέσεων με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας, δεδομένου ότι η σταθερότητα και ασφάλεια αυτών συνδέεται άρρηκτα με την ασφάλεια του ευρωπαϊκού Νότου.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας και παράνομης διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και υποστηρίζει την άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ Μεσογειακού Βορρά και Νότου. Προς τούτο, πρότεινε πρόσφατα την προσθήκη δράσεων ήπιας ισχύος, με έμφαση στην ενέργεια και τη διασυνδεσιμότητα.

Σημειώνεται ότι η ομάδα MED9 δημιουργήθηκε το 2013 και τα συμμετέχοντα κράτη είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κροατία, η Σλοβενία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας