Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτην Αίγυπτο οι 13 Ισραηλινοί όμηροι – Η Χαμάς άφησε νωρίτερα και...

Στην Αίγυπτο οι 13 Ισραηλινοί όμηροι – Η Χαμάς άφησε νωρίτερα και 12 Ταϊλανδούς

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσαν πως 12 Ταϊλανδοί όμηροι έχουν ήδη απελευθερωθεί», ανέφερε ο Σρέτα Ταβισίν στο X (πρώην Twitter). Η Χαμάς δεσμεύθηκε να απελευθερώσει 50 ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ 150 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Στην Αίγυπτο έφτασαν οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα, σύμφωνα με το Reuters. Και το CNN μετέδωσε πως οι Ισραηλινοί όμηροι έχουν παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό στην Αίγυπτο. Οι όμηροι θα μεταφερθούν έπειτα στο Ισραήλ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Aqsa που συνδέεται με τη Χαμάς, επικαλούμενος πηγές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, επιβεβαίωσαν ότι αυτή παρέδωσε την πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι και 12 Ταϊλανδοί όμηροι. Δώδεκα Ταϊλανδοί που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα μερικές ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσαν πως 12 Ταϊλανδοί όμηροι έχουν ήδη απελευθερωθεί», ανέφερε ο Σρέτα Ταβισίν στο X (πρώην Twitter). Η Χαμάς δεσμεύθηκε να απελευθερώσει 50 ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ 150 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σημειώνεται ότι μαζί με τη σταδιακή απελευθέρωση των 50 Ισραηλινών ομήρων θα γίνει και η επιστροφή Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές Επίσης, θα επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί. Την ελπίδα του ότι θα απελευθερωθεί ο συμφωνημένος αριθμός αμάχων εξέφρασε και ο Τζο Μπάιντεν.

Δείτε live την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να δεχθεί Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσής της στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα (24/11/2023) η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS). «Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδηγούν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Με ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας η υποδοχή τους – Τι ακολουθεί

Οι IDF ανέφεραν νωρίτερα ότι ολοκλήρωσαν τις προετοιμασίες για την υποδοχή των απελευθερωμένων ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Πόρτα του Ουρανού».

Μόλις απελευθερωθούν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, οι όμηροι θα μεταφερθούν από το IDF στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ για μια πρώτη υποδοχή, όπου θα υποβληθούν σε σύντομο σωματικό και ψυχικό έλεγχο.

Ο στρατός έχει προετοιμάσει ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας για να υποδεχτουν τους ομήρους, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Οι ειδικοί θα τους εξηγήσουν τι συνέβη στην κοινότητά τους (Κιμπουτς) στις 7 Οκτωβρίου, όταν πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Οι IDF αγόρασαν τηλέφωνα των ομήρων, ώστε να μπορούν να καλούν τους συγγενείς τους αμέσως μόλις φτάσουν στο Χατζερίμ.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι θα παραμείνουν έως και δύο ώρες στο Χατζερίμ πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο, είτε με ελικόπτερο είτε με μίνι λεωφορείο.

Όσοι χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα θα μεταφερθούν απευθείας από τα σύνορα σε νοσοκομείο, χωρίς να πάνε στο Χατζερίμ.

Οι οικογένειες των ομήρων περιμένουν στα νοσοκομεία, ενώ στην περιοχή έχουν κρατηθεί δωμάτια ξενοδοχείων. Το νοσοκομείο παίδων Schneider, συνέστησε οι όμηροι να παραμείνουν τουλάχιστον 48 ώρες υπό παρακολούθηση πριν απελευθερωθούν στο σπίτι.

Η ίδια διαδικασία θα γίνει τις επόμενες τέσσερις ημέρες και για τους υπόλοιπους ομήρους που θα απελευθερωθούν από την αιχμαλωσία της Χαμάς.

Το IDF σε ανακοίνωσή του ζητά από το κοινό να «δείξει υπομονή και ευαισθησία και να σεβαστεί το απόρρητο των απελευθερωμένων ομήρων και των οικογενειών τους» και να μην διακινήσει μη επαληθευμένες πληροφορίες.

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, πρώτη μέρα κατάπαυσης του πυρός

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σήμερα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, την πρώτη ημέρα μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σε επαφή με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.

Την πρώτη ημέρα των ισραηλινών επιδρομών εναντίον του νοσοκομείου, 2.300 ασθενείς, τραυματίες, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονταν εκεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μετά τις εκκενώσεις, «περίπου 100 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό παραμένουν στο Αλ Σίφα», είπε ο Κριστιάν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Βρίσκονται σε εγκαταστάσεις, όπου «η κεντρική γεννήτρια καταστράφηκε, όπως επίσης πολλά κτίρια, προαύλιοι χώροι και τοίχοι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Άσραφ αλ Κίντρεχ.

«Εργαζόμαστε πάνω σε επιπλέον εκκενώσεις νοσοκομείων», συμπλήρωσε ο Λιντμάιερ, την ώρα που οι ισραηλινές επιχειρήσεις επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες σε ένα άλλο νοσοκομείο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ινδονησιακό νοσοκομείο.

Το τελευταίο χρονικά κονβόι εγκατέλειψε το Αλ Σίφα με «73 ασθενείς και σοβαρά τραυματίες, 18 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 26 ασθενείς ημιπληγικούς ή παραπληγικούς, 8 ασθενείς με χρόνια νοσήματα, δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και 19 ασθενείς σε αναπηρικό αμαξίδιο», διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας