Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤιμολόγια Ρεύματος: 4 διαθέσιμα χρώματα για τους καταναλωτές - Σε τι εξυπηρετεί...

Τιμολόγια Ρεύματος: 4 διαθέσιμα χρώματα για τους καταναλωτές – Σε τι εξυπηρετεί το καθένα

Οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν τις τιμές όλων των παρόχων και στο site της ΡΑΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να συγκρίνουν, και ανά μήνα αν επιθυμούν να προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή είτε σε πάροχο είτε σε πρόγραμμα.

Αρχικά, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν το «μπλε χρώμα» που αφορά μια σταθερή τιμή τιμολογίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εδώ πρόκειται λογικά, για πιο υψηλή  τιμή από όλα τα υπόλοιπα τιμολόγια. Ενέχει βέβαια, το ρίσκο μιας μελλοντικής αύξηση τιμών, και ο προμηθευτής έχει βάλει και το ρίσκο του μέσα. Επομένως, όποιος επιλέξει αυτό το τιμολόγιο μπορεί να ξεκινήσει με μια υψηλή τιμή. Αν ανέβει αρκετά η τιμή της ενέργειας θα βρεθεί κερδισμένος, είπε στην ΕΡΤ ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πάνος.

Το «κίτρινο χρώμα» είναι αυτό το οποίο συνδέεται με την τιμή χονδρεμπορικής και ως αποτέλεσμα αυτού θα μεταβάλλεται κάθε μήνα και θα γίνεται εκκαθάριση τέλος του μήνα. Έτσι, ο πάροχος δίνει στην αρχή του μήνα ένα ποσό αρχικά, στο τέλος του μήνα γίνεται εκκαθάριση, και ο ωφελούμενος θα πληρώσει πραγματικά το κόστος της ενέργειας βάσει χρηματιστηριακής τιμής.

Το «πορτοκαλί χρώμα» αφορά όσους έχουν τοποθετήσει «έξυπνους» μετρητές και η χρέωση γίνεται ανά ημέρα. Το συγκεκριμένο αφορά ελάχιστους καταναλωτές, κυρίως αυτούς που έχουν βάλει φωτοβολταϊκά και όσους έχουν νέες κατοικίες και τους φέρνουν τώρα τις νέες παροχές. Είναι η πιο αντικειμενική μέτρηση, γιατί ο καταναλωτής μπορεί κάθε ώρα της ημέρας εκείνη ακριβώς τη στιγμή την τιμή της ενέργειας και να πράττει ανάλογα.

Τελευταίο στη σειρά είναι το «πράσινο χρώμα» στο οποίο οι πάροχοι ανακοινώνουν την τιμή της ενέργειας την πρώτη του μήνα, η τιμή παραμένει σταθερή όλο το μήνα, αλλά μπορεί τον επόμενο να αλλάξει. Οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν τις τιμές όλων των παρόχων και στο site της ΡΑΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να συγκρίνουν, και ανά μήνα αν επιθυμούν να προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή είτε σε πάροχο είτε σε πρόγραμμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας