Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕθνικό Αστεροσκοπείο: Καμία κόντρα με την Κυβέρνηση – Δουλειά μας είναι να...

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Καμία κόντρα με την Κυβέρνηση – Δουλειά μας είναι να παρέχουμε τα δεδομένα

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον δημοσιογράφο, «ένα από τα προβλήματα είναι η συνέχιση του ερευνητικού έργου και ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η συνέχιση του διοικητικού και του οργανωτικού κομματιού του Αστεροσκοπείου.

«Η δεδηλωμένη άποψη της πολιτείας της Κυβέρνησης είναι ότι επιθυμεί να ενισχύσει επιστημονικά το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, κάτι που και εμείς το επιδιώκουμε εδώ και χρόνια (…) Όμως, για να επιτευχθεί αυτό και να έχει την αποδοτικότητα που του πρέπει, το Εθνικό Αστεροσκοπείο πρέπει να συνεχίσει να κάνει το έργο του και να παρέχει τις υπηρεσίες και τη βοήθεια που χρειάζεται» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Εμμανουήλ Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και καθηγητής στο Α.Π.Θ όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Με τούτα και με εκείνα» και συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Φώτη Παπούλια με αφορμή την επιδίωξη της Κυβέρνησης να υπαγάγει το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον δημοσιογράφο, «ένα από τα προβλήματα είναι η συνέχιση του ερευνητικού έργου και ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η συνέχιση του διοικητικού και του οργανωτικού κομματιού του Αστεροσκοπείου, που άμα πάμε σε ένα υπουργείο που δεν κατέχει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ερευνητικά κέντρα και μάλιστα ένα υπουργείο που από ότι λένε και οι ίδιοι, υποστελεχωμένο που ακόμα δεν έχει οργανόγραμμα, θα υπάρξει καθίζηση οργανωτική, ακόμα και αν έγινε η προσπάθεια» ενώ τελειώνοντας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το εξής «εμείς δεν έχουμε κόντρα με καμία Κυβέρνηση. Ούτε είναι η δουλειά μας να έχουμε κόντρα με την πολιτεία και τους θεσμούς. Η δικιά μας είναι να παρέχουμε εμπειρογνωμοσύνη, να παρέχουμε τα δεδομένα ως έχουν. Είτε δείχνουν μια θετική εξέλιξη των επιλογών που κάνει μια Κυβέρνηση, είτε δείχνουν μια αρνητική εξέλιξη. Επιστημονικά είναι υποχρεωμένη η πολιτεία-αυτή είναι επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-να οδηγηθεί στο business plan που λέμε, δηλαδή να βασίζεται η διαμόρφωση πολιτικών στα δεδομένα και στην επιστήμη».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας