Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑπόσυρση του εικαστικού έργου της Γεωργίας Λαλέ από το Προξενείο της Ελλάδας...

Απόσυρση του εικαστικού έργου της Γεωργίας Λαλέ από το Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ζήτησε ο Γεραπετρίτης

Όπως επεσήμανε η κ. Λαλέ στα εγκαίνια της έκθεσης, το έργο της έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των γενοκτονιών στην Ελλάδα που, όπως τόνισε, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς μόνο το 2022 καταγράφηκαν 22 γυναικοκτονίες.

Την απόσυρση του έργου που απεικόνιζε την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα, η οποία είχε τοποθετηθεί σε χώρο του Γενικού Προξενείου στο πλαίσιο της έκθεσης της καλλιτέχνιδος Γεωργίας Λαλέ, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με ανάρτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.

Επρόκειτο για ένα από τα έργα της έκθεσης, με τίτλο «Neighborhood Guilt» (=Ενοχές της Γειτονιάς), το οποίο ήταν δημιούργημα με την χρήση κλινοσκεπασμάτων από γυναίκες – θύματα βίας, τα οποία είναι δωρεά δικών τους ανθρώπων, με κεντρικό άξονα τη στηλίτευση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος γυναικών που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν γίνονται γνωστές.

Όπως επεσήμανε η κ. Λαλέ στα εγκαίνια της έκθεσης, το έργο της έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των γενοκτονιών στην Ελλάδα που, όπως τόνισε, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς μόνο το 2022 καταγράφηκαν 22 γυναικοκτονίες.

Απόσυρση του εικαστικού έργου της Γεωργίας Λαλέ από το Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη- Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέντευξη στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Cosmos FM» για το θέμα, είχε επικαλεστεί την ελευθερία της Τέχνης, ενώ είχε τονίσει πως στόχος της Γεωργίας Λαλέ ήταν να αφυπνίσει μέσω μιας δυνατής εικόνας και όχι να προσβάλει το σύμβολο της σημαίας.

Το θέμα ανακίνησε ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός κατά την ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων:  «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.

Θέση πάνω στο ζήτημα πήρε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας πως: «Η τέχνη επιτρέπεται να ‘παίζει’ ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία». «Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας