Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Η απόφαση που ελήφθη χθες το βράδυ σημαίνει ότι, από τον Μάρτιο, θα αρθούν οι έλεγχοι στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών χαιρέτησαν την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον Χώρο Σένγκεν με εναέρια και θαλάσσια σύνορα.

Η απόφαση λήφθηκε αφότου η Αυστρία ήρε τις αντιρρήσεις της και θα εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2024. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την κατάργηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα και η σχετική απόφαση θα ληφθεί σε – εύλογο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση που ελήφθη χθες το βράδυ σημαίνει ότι, από τον Μάρτιο, θα αρθούν οι έλεγχοι στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες. Η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεσμεύονται επίσης να συμφωνήσουν αργότερα σε μια ημερομηνία για την άρση των ελέγχων της γης. Ταυτόχρονα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν σημαντική οικονομική στήριξη καθώς και βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας των Συνόρων FRONTEX.

Η Αυστρία, η οποία αντιτάχθηκε στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο Σένγκεν, συμφώνησε τελικά να ενταχθούν σταδιακά οι δύο χώρες, αλλά η Βιέννη επέβαλε όρους, συμπεριλαμβανομένων των ενισχυμένων συνοριακών ελέγχων, των επενδύσεων σε υποδομές και της υποδοχής αιτούντων άσυλο από την Αυστρία, ιδίως Αφγανών και Σύριων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας