Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πριν λίγο στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε (καθόλου τυχαία σύμφωνα με τους επικριτές του) ότι οι νέες αλλαγές στο Σύνταγμα ήταν μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης που εξελέγη τον περασμένο Μάιο.
Το τρέχον τουρκικό Σύνταγμα, που συντάχθηκε έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, έχει μέχρι στιγμής υποστεί αρκετές αναθεωρήσεις/τροποποιήσεις.
Οι αλλαγές που προωθεί τώρα ο Ερντογάν, εάν υιοθετηθούν, θα κατοχυρώνουν συνταγματικά, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα των γυναικών να φορούν μαντίλα.
Επικριτές του Τούρκου προέδρου υποστηρίζουν ότι εκείνος ετοιμάζεται να ενισχύσει συνταγματικά τον ρόλο που έχει το Ισλάμ στις τουρκικές κοινωνικές και πολιτικές υποθέσεις και να περιορίσει ακόμη περισσότερο, στο ίδιο πλαίσιο, τα δικαιώματα άλλων κοινωνικών ομάδων όπως για παράδειγμα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι μόνο ένας ευσεβής μουσουλμάνος που οραματίζεται μια Τουρκία που θα αναγνωρίζει το ένδοξο παρελθόν της. Αποτελεί εκπρόσωπο και εκφραστή μιας σιωπηλής επανάστασης που συντελείται εδώ και δεκαετίες, την οποία ο χαρισματικός ηγέτης εκμεταλλεύτηκε.
Το κενό που αφήνει η πτώση του κεμαλισμού καλύπτεται από ένα μείγμα πραγματιστικού ισλαμισμού και τουρκικού εθνικισμού.
Μια πρόσφατη έρευνα των Πανεπιστημίων Marmara και Ibn Haldun δείχνει τις αντιφάσεις και τις ιδιαιτερότητες της τουρκικής κοινωνίας. Το 94% του γενικού πληθυσμού πιστεύει στον Θεό, το 48% των γυναικών δήλωσε ότι πάντα φοράει μαντίλα και το 47% ανδρών και γυναικών υποστηρίζει ότι «κανένα άρθρο του τουρκικού συντάγματος δεν πρέπει να βρίσκεται σε αντίθεση με το Κοράνι».
Από την άλλη, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μέσα σε ένα κοσμικό κράτος (73%) και το 47% των γυναικών φοράει τη μουσουλμανική μαντίλα σπάνια ή ποτέ.