Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝέες ταυτότητα: Ατομικά στοιχεία- τσιπ αντικαθιστά το δακτυλικό αποτύπωμα- Διάρκεια 10 έτη/...

Νέες ταυτότητα: Ατομικά στοιχεία- τσιπ αντικαθιστά το δακτυλικό αποτύπωμα- Διάρκεια 10 έτη/ Κόστος 10 ευρώ

Όσοι πάνε στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν την παλιά ταυτότητα τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν μια ταυτότητα η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχει όμως την ισχύ της ταυτότητας.

 

Τη νέα ταυτότητα με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας όπως σε πολλές χώρες διεθνώς αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην ΔΕΘ. Στόχος είναι η διαδικασία αντικατάστασης να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024. Η νέα ταυτότητα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα πολιτών, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι Αρχές σε καμία περίπτωση δεν θίγονται ζητήματα ελευθερίας και πίστης των πολιτών και πρόκειται μόνο για την δημιουργία ενός ταυτοποιητικού και ταξιδιωτικού εγγράφου με σύγχρονα επίπεδα ασφαλείας.

Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο και θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα κοστίζουν 10 ευρώ και η διάρκεια ισχύος τους θα είναι τα 10 έτη.

Στη μεγέθους πιστωτικής κάρτα ταυτότητα θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμό ταυτότητας και η έκδοσή τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα, όπου θα μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας.

Αντί για το μέχρι σήμερα δακτυλικό αποτύπωμα θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τσιπ, ένα από τα θέματα που έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων καθώς κάποιοι πιστεύουν πως πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος των πολιτών και πως θα μπορεί ο κάθε επιτήδειος να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου και στο ερώτημα τι είναι το τσιπ στις νέες ταυτότητες η ίδια απάντησε ότι «το λεγόμενο τσιπάκι της ταυτότητας θα περιέχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που θα έχει πάνω και θα φαίνονται στην ταυτότητα. Επιπρόσθετα περιέχει την φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα».

«Το τσιπάκι γενικότερα στο οποίο εμπεριέχεται και το δακτυλικό αποτύπωμα αποτελεί μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας για τη νέα ταυτότητα. Ακόμα και αν ένας παραχαράκτης καταφέρει να παραχαράξει μία από τις νέες ταυτότητες δεν θα μπορεί να περάσει δεδομένα μέσα στο τσιπάκι, δηλαδή τα δεδομένα που θα εμφανίζονται στην κάρτα αυτή θα είναι τα πραγματικά» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

Υπάρχει θέμα γεωεντοπισμού, δηλαδή εντοπισμού του στίγματος κάποιου ατόμου ήταν η επόμενη ερώτηση στην κ. Δημογλίδου η απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα γεωεντοπισμού από το τσιπάκι. Η μόνη περίπτωση που σε πολλά εισαγωγικά θα εντοπίζεται ένας πολίτης είναι κατά τον διαβατηριακό έλεγχο που θα σκανάρεται η ταυτότητα και θα φαίνεται ότι περνάει από την χώρα μας σε μία άλλη χώρα».

Ιερωμένοι τοποθετούνται δημοσίως υποστηρίζοντας πως θίγονται ζητήματα πίστης.

«Σε αυτό το μικροτσίπ θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα απόρρητα, το ιατρικό απόρρητο και όλα τα απόρρητα που έχει ο καθένας και θα μπορεί ο κάθε χάκερ, ο κάθε επιτήδειος, ο κάθε απατεώνας να μπορεί να μπαίνει και να υποκλέπτει στοιχεία εις βάρος μας. Ακόμα δηλαδή και το πορτοφόλι μας που θα είναι αυτή η κάρτα θα μπορούν να μας κλέβουν χρήματα από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Είναι στην πραγματικότητα δηλαδή το προστάδιο που θέλουν να φέρουν για να σφραγίσουν τον κόσμο με το 666» αναφέρουν.

Απόψεις όπως αυτή, έκαναν την Ιερά Σύνοδο, πριν από την επίσημη ανακοίνωση που αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, να συστήσει «συστήνει τόσο στον Ιερό Κλήρο, όσο και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

«Ξεκαθαρίζουμε ότι η νέα ταυτότητα δεν περιλαμβάνει κανένα δεδομένο που θίγει ή να θέτει σε κίνδυνο ούτε την ελευθερία των πολιτών και φυσικά την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη» αναφέρει από την πλευρά της η Κωνσταντία Δημογλίδου.

Τα δεδομένα κάθε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι αρμόδιες Αρχές.

Μετά τον Αύγουστο του 2026 σε ισχύ μόνο οι νέες ταυτότητες Πότε έρχεται ο ενιαίος αριθμός πολίτη

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κατερίνα Δούκα, «είναι υποχρέωση όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν τέτοιου είδους ταυτότητες. Και με τον κανονισμό αυτό της Ευρωπαικής Ένωσης εναρμονίζεται η χώρα. Δεν πρόκειται για μια απλή οδηγία, Πρόκειται για υποχρέωση. Σχετικά με το τσιπάκι για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος, να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει και στα νέα διαβατήρια, το οποίο όμως έχει μπει σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχει κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και δεν έχει στοιχεία γεωεντοπισμού. Αυτό έχει απαντηθεί και στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχετικές ερωτήσεις που είχαν καταθέσει η Νίκη και οι Σπαρτιάτες. Τον Αύγουστο του 2026, είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας, μετά τις 6 Αυγούστου του 2026 η παλιά ταυτότητα δεν θα έχει την ισχύ της ταυτότητας, δηλαδή δεν θα μπορεί να αποτελεί ένα ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό».

Όσοι πάνε στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να βγάλουν την παλιά ταυτότητα τον Αύγουστο του 2026 θα έχουν μια ταυτότητα η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, δεν θα έχει όμως την ισχύ της ταυτότητας.

Σχετικά με τον ενιαίο αριθμό του πολίτη η Κατερίνα Δούκα είπε ότι έχει νομοθετηθεί από το 2021 και αυτό το διάστημα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζουν τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αυτός ο αριθμός θα ενοποιεί όλους τους άλλους αριθμούς που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα στις συναλλαγές μας. Δηλαδή τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τους άλλους αριθμούς. Μόλις εφαρμοστεί και είναι σε ισχύ αυτός ο αριθμός, ο πολίτης θα συναλλάσσεται με το Δημόσιο δίνοντας μόνο αυτό τον ένα ενιαίο αριθμό. Αναμένεται να είναι έτοιμος γύρω στο τέλος του χρόνου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας