Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή21η Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ : Ενημέρωση-Πρόληψη και Αντιμετώπιση

21η Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ : Ενημέρωση-Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Σύμφωνα με κάποιους γιατρούς έως και πέντε φλιτζάνια ημερησίως καφέ φίλτρου, εσπρέσο και ελληνικού χωρίς ζάχαρη δίνουν σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη και κατά την εμφάνιση της νόσου.

Το Αλτσχάιμερ -μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου- αποτελεί την συνηθέστερη μορφή άνοιας. Μια νόσος που φαίνεται πως πλήττει όλο και μικρότερες ηλικίες

Επί 18 χρόνια η Ιωάννα Κορτσιδάκη, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Ηρακλείου και την υγιή γήρανση «Αλληλεγγύη», βρίσκεται κοντά στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

«Με 40.000.000 ασθενείς παγκοσμίως και 200.000 στην Ελλάδα η νόσος τείνει να γίνει επιδημική», αναφέρει η Κορτσιδάκη, που παρακολουθεί την εξέλιξη της καταστάσεως.

Όπως λέει, σκοπός της «Αλληλεγγύης» είναι να προωθήσει την κατανόηση της άνοιας και να υποστηρίξει την δράση όλων όσων έχουν σχέση ή ενδιαφέρον που αφορά την νόσο Alzheimer, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και νοσηλείας των ασθενών. Προσφέρονται υπηρεσίες από ψυχολόγους και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης στους πάσχοντες και στις οικογένειες τους, που βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τους οικείους τους.

21 Σεπτεμβρίου- παγκόσμια ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ 

Η εμπειρία από τόσα χρόνια φιλοξενίας πασχόντων δείχνει πως η άνοια μας συνοδεύει, από νωρίς, ξεκινά μετά τα 60, αλλά όπως σημειώνει η κ. Κορτσιδάκη, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, οι συνέπειες της νόσου φαίνονται έντονα σε μεγαλύτερες ηλικίες, μετά τα ογδόντα.

Με το «πρόγραμμα υγιούς γήρανσης» οι ασθενείς βοηθούνται στο να καθυστερήσουν την εκδήλωση των βαρέων συμπτωμάτων της νόσου. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν  σημαντική έκπτωση στις σωματικές και διανοητικές τους ικανότητες. Η υψηλής ποιότητας μακροχρόνια φροντίδα είναι απαραίτητη, αλλά μια πολύ επίπονη σωματικά και ψυχολογικά κατάσταση για τους συνοδούς. Εν τούτοις η ευημερία των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και των οικογενειών τους είναι το απολύτως ζητούμενο, αφού ουδείς γνωρίζει αν και πότε η νόσος θα του κτυπήσει την πόρτα.

21 Σεπτεμβρίου- παγκόσμια ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ 

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν εννέα παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ: παχυσαρκία, στένωση καρωτιδικής αρτηρίας, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, κατάθλιψη, υπέρταση και αδυναμία – και στον ασιατικό πληθυσμό –κάπνισμα και ο διαβήτης τύπου 2. Συμπερασματικά: Αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην διατροφή, τα φάρμακα, τις βιοχημικές εκθέσεις, την ψυχολογική κατάσταση, την προϋπάρχουσα ασθένεια και τον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσουν την συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

Το αισιόδοξο είναι πως βρήκαν ισχυρές ενδείξεις για προστατευτική δράση από την λήψη στατινών, φαρμάκων για την υπέρταση, οιστρογόνων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενώ σημαντική είναι η επίδραση του φυλικού οξέος, των βιταμινών C και E, καθώς και του καφέ. Σύμφωνα με κάποιους γιατρούς έως και πέντε φλιτζάνια ημερησίως καφέ φίλτρου, εσπρέσο και ελληνικού χωρίς ζάχαρη δίνουν σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη και κατά την εμφάνιση της νόσου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας