Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟι αρχές του Καμερούν έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πρώην επιθετικό Σάμιουελ...

Οι αρχές του Καμερούν έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πρώην επιθετικό Σάμιουελ για υπόθεση στημένων σκανδάλων

Η είδηση έρχεται μετά την έκκληση ομάδας αξιωματούχων του ποδοσφαίρου του Καμερούν προς τη FΙFA να λάβει μέτρα κατά του Eτό μετά από μια σειρά δημόσιων επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένου ενός “βίαιου διαπληκτισμού” με έναν Αλγερινό δημοσιογράφο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πέρυσι.

Η αστυνομία στο Καμερούν έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με κατηγορίες κατά του Σάμιουελ Ετό για συμμετοχή σε σκάνδαλο στημένων αγώνων.

Ο πρώην επιθετικός της Μπαρτσελόνα, ο οποίος είναι πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Καμερούν (Fecafoot) από τον Δεκέμβριο του 2021, κατηγορήθηκε ότι βοήθησε να στηθούν αγώνες στη δεύτερη κατηγορία του Καμερούν τον Ιούλιο, μετά τη δημοσιοποίηση μιας ηχογράφησης που τον δείχνει να μιλάει με κάποιον που φέρεται να είναι ο Valentine Nkwain, πρόεδρος της Βικτόρια Γιουνάιτεντ και γνωστός ως “Bobdidy”. Σύμφωνα με τον Camfoot, ο Eτό φέρεται να υποσχέθηκε να ανεβάσει τον σύλλογο από τη δεύτερη κατηγορία χειραγωγώντας αγώνες – ισχυρισμός που αρνήθηκε ο πρώην επιθετικός και ο Nkwain, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ήταν η φωνή του στην ηχογράφηση.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε με επιστολή της, την οποία είδε ο Guardian, ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για φερόμενη “κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά”. Είναι κατανοητό ότι έχουν πάρει συνέντευξη από αρκετούς βασικούς μάρτυρες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Η έρευνα θα εξετάσει επίσης ευρύτερες κατηγορίες για διαφθορά στη Fecafoot κατά τη διάρκεια της θητείας του Eτό, στις οποίες πιστεύεται ότι μπορεί να εμπλέκονται έως και 40 άτομα.

Στην ηχογράφηση, ο Eτό φέρεται να ενημέρωσε τον Nkwain ότι “υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε” σχετικά με ένα παιχνίδι στο οποίο η Βικτόρια ηττήθηκε 1-0 τον περασμένο Δεκέμβριο “αλλά πρέπει να είσαι πολύ διακριτικός, αδελφέ”. “Μην ανησυχείς, θα σου δώσουμε τους τρεις βαθμούς σου και θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα τον διαιτητή”, φέρεται να είπε. “Η Οπόπο [το παρατσούκλι της Βικτόρια] πρέπει να ανέβει στην πρώτη κατηγορία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι η ομοσπονδία μας. Η Βικτόρια Γιουνάιτεντ θα ανέβει”. Η Βικτόρια προχώρησε στην άνοδο τον Απρίλιο!

Ο Eτό δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport τον Ιούνιο ότι “μιλούσε με έναν φίλο, κάποιον που επενδύει στο ποδόσφαιρο και θέλει να κάνει τον σύλλογό του έναν από τους καλύτερους στο Καμερούν”. Ο ίδιος δήλωσε: “Ο Ετό δεν έχει καμία σχέση με το θέμα: “Απλώς τον καθησύχασα λέγοντάς του ότι θα έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφύγω τυχόν διαιτητικά λάθη εις βάρος του”.

Η είδηση έρχεται μετά την έκκληση ομάδας αξιωματούχων του ποδοσφαίρου του Καμερούν προς τη FΙFA να λάβει μέτρα κατά του Eτό μετά από μια σειρά δημόσιων επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένου ενός “βίαιου διαπληκτισμού” με έναν Αλγερινό δημοσιογράφο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πέρυσι. Η ομάδα -στην οποία συμμετέχει και ο Pierre Semengue, πρόεδρος της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής λίγκας του Καμερούν- έγραψε από κοινού επιστολή απευθυνόμενη στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και στον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF), Πατρίς Μοτσέπε, με την οποία διερωτάται πώς επιτρέπεται στον πρώην επιθετικό να συνεχίσει “να επιβάλλεται παράνομα στην προεδρία της Fecafoot”.

Στις αρχές Αυγούστου η CAF ξεκίνησε έρευνα σχετικά με “ορισμένες φερόμενες ανάρμοστες συμπεριφορές” του Ετό, αλλά δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

“Δεν έχει ακουστεί ούτε λέξη από τη FIFA”, αναφέρεται στην επιστολή, “παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες και υπενθυμίσεις από παράγοντες του καμερουνέζικου ποδοσφαίρου. Πώς μπορεί η FIFA να συνεχίζει να σιωπά μπροστά σε τόσα σκάνδαλα που θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού στην αθλητική ηθική και την ειλικρίνεια των αγώνων;”.

Η επιστολή ήταν επίσης επικριτική για τον Ινφαντίνο, αφού ο ίδιος και ο Eτό φωτογραφήθηκαν μαζί νωρίτερα αυτό το μήνα στη Γαλλία για να συζητήσουν την “ανάπτυξη του ποδοσφαίρου”.

“Η θλιβερή πραγματικότητα … είναι ότι η Αφρική παραμένει ένα είδος θύλακα όπου μπορείς να πάρεις ελευθερίες με την ηθική και το υπόδειγμα που πρέπει να ενσαρκώνουν οι αθλητικοί ηγέτες”, αναφέρει η επιστολή. “Μπορείτε να φανταστείτε τη FIFA και την UEFA να παραμένουν σιωπηλές όταν ο πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι ύποπτος για χειραγώγηση αγώνων, με ηχητικά ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν;”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας