Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΗ Λ. Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση του ζεύγους Κατζουράκη στο Τελλόγλειο- Παρουσιάζονται...

Η Λ. Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση του ζεύγους Κατζουράκη στο Τελλόγλειο- Παρουσιάζονται 170 δημιουργήματα

Η υπουργός πολιτισμού, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Ιδρύματος στον Μιχάλη και την Αγνή Κατζουράκη, τόσο για την εν γένει προσφορά τους στην τέχνη, όσο και για την τιμή να παρουσιάσουν τα έργα τους στον φιλόξενο χώρο του Τελλόγλειου. Μάλιστα, τόνισε ότι επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας θα αποτελέσει η επικείμενη δωρεά κάποιων έργων του ζεύγους, με στόχο να εμπλουτίσουν τη συλλογή του Τελλογλείου.

Με τις πολύτιμες πτυχές της μακρόχρονης διαδρομής του ζεύγους Κατζουράκη στην τέχνη, «συναντήθηκε» απόψε στη Θεσσαλονίκη το κοινό της έκθεσης «Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις». Τα εγκαίνια της έκθεσης που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του ζεύγους των καλλιτεχνών.

«Ο τίτλος της έκθεσης δεν είναι μόνο εύστοχος, αλλά επισημαίνει και τη συνάντησή τους, του εικαστικού, του γραφίστα και της κοινής συμπόρευσής τους στην τέχνη και στη ζωή. Στα περισσότερα από τα 170 εκθέματα δεν θα δούμε μόνο τα ποικίλα δημιουργήματά τους, έργα ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες. Θα γίνουμε θεατές και των κοινών συναντήσεών τους», είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη, έχουν ενώσει τη γραφιστική με την …καθαρή τέχνη, πετυχαίνοντας μία συνεργασία υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, αλλά και χιούμορ, θεμελιώνοντας τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο.

«Το ζεύγος Κατζουράκη μας καθιστά απόψε μάρτυρες στην εξόχως δημιουργική ώσμωση της ζωγραφικής με τη γραφιστική, καθώς έρχονται με επιτυχία και στο πεδίο της διαφήμισης», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών, είναι μία πρακτική που αποτελεί παράδοση για το Τελλόγλειο Ίδρυμα, αφού πριν από το ζεύγος Κατζουράκη, είχαν προηγηθεί εκθέσεις του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, αλλά και του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη, όπως επισήμανε η γενική διευθύντρια του Τελλόγλειου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. «Πιστεύω ότι η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους με ουσιαστικές διαφορές θεματικά και μορφολογικά, οδηγούν τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, κυρίως όμως το πώς οι κοινές εμπειρίες και ανησυχίες που έχουν μετουσιώνονται σε καλλιτεχνικές δημιουργίες», τόνισε η κ. Βουτυρά.

Για μία έκθεση που αποτελεί ύμνο στις γραφιστικές τέχνες, έκανε λόγο από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του Ιδρύματος ∆ηµήτρη Κωβαίο. «Ο ιδιαίτερος φωτισμός και οι αντανακλάσεις σε συνδυασμό με τον πλούτο των υλικών, των διαστάσεων, των τεχνικών και των μέσων που πλαισιώνουν την έκθεση, την καθιστούν πόλο έλξης για το κοινό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής»,

είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη του Ιδρύματος στον Μιχάλη και την Αγνή Κατζουράκη, τόσο για την εν γένει προσφορά τους στην τέχνη, όσο και για την τιμή να παρουσιάσουν τα έργα τους στον φιλόξενο χώρο του Τελλόγλειου. Μάλιστα, τόνισε ότι επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας θα αποτελέσει η επικείμενη δωρεά κάποιων έργων του ζεύγους, με στόχο να εμπλουτίσουν τη συλλογή του Τελλογλείου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2024. Στο διάστημα αυτό θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις. Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού:

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00

Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας