Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΓερμανία- Αμβούργο: Με αναφορές στο προσφυγικό η επέτειος της Επανένωσης της χώρας

Γερμανία- Αμβούργο: Με αναφορές στο προσφυγικό η επέτειος της Επανένωσης της χώρας

Αναπόφευκτες ήταν όμως και οι αναφορές στην προσφυγική κρίση σήμερα και ιδιαίτερα στο δράμα της Μεσογείου, «που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο», όπως τόνισε στην ομιλία του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Στέφαν Έσε. «Χρειαζόμαστε μια παναθρώπινη και αλληλέγγυα προσφυγική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με μια οικουμενική θεία λειτουργία με 2.000 πιστούς και μια μεγάλη εκδήλωση στην Φιλαρμονική του Έλβα με 1.300 καλεσμένους κορυφώνονται οι κεντρικοί εορτασμοί για την Ημέρα της Γερμανικής Επανένωσης στο Αμβούργο, παρουσία πολιτειακών φορέων, θρησκευτικών λειτουργών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Συνολικά πάνω από 300.000 άνθρωποι αναμένονται σήμερα στη χανσεατική μεγαλούπολη, σε μια ημέρα μνήμης για την Επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία στις 3 Οκτωβρίου του 1990, αλλά και υπενθύμισης της ανάγκης για ενότητα, αλληλεγγύη και συνεργασία στις μέρες μας.

Στους επετειακούς εορτασμούς του Αμβούργου δεν έλειψε η αναδρομή στο εσωτερικό προσφυγικό κύμα της εποχής εκείνης, ως αποτέλεσμα των «τεκτονικών» αλλαγών στη Γερμανία και την μετα-ψυχροπολεμική Ευρώπη. Αναπόφευκτες ήταν όμως και οι αναφορές στην προσφυγική κρίση σήμερα και ιδιαίτερα στο δράμα της Μεσογείου, «που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο», όπως τόνισε στην ομιλία του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Στέφαν Έσε. «Χρειαζόμαστε μια παναθρώπινη και αλληλέγγυα προσφυγική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Όλαφ Σολτς και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στην Οικουμενική Θεία Λειτουργία του Αμβούργου

Στο ίδιο θέμα επέλεξε να εστιάσει και ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD με αφορμή την Ημέρα της Γερμανικής Επανένωσης. «Η γερμανική ενότητα παραμένει καθήκον μας», τόνισε σημειώνοντας πως στα 33 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε, έχει μειωθεί αισθητά το χάσμα μεταξύ ανατολικών και δυτικών κρατιδίων ως προς τις υποδομές, τις συντάξεις τους μισθούς.

Ωστόσο αυτό που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρως είναι η αίσθηση της ισότητας. «Πολλοί Ανατολικογερμανοί νιώθουν ακόμη ότι δεν εισακούγονται, ότι είναι αόρατοι» ανέφερε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καλώντας μάλιστα τους συμπολίτες του στη δυτική Γερμανία να κάνουν αυτοκριτική. «Οι ιστορίες των ανθρώπων της Ανατολικής Γερμανίας πρέπει να αποτελέσουν περισσότερο κομμάτι της κοινής μας ιστορίας», δήλωσε.

Για τον Γερμανό πρόεδρο η σημερινή πίεση που δέχεται η Γερμανία από τα νέα μεταναστευτικά ρεύματα θυμίζει έντονα τα χρόνια μετά την Επανένωση των δύο Γερμανιών και την τότε πολιτική ασύλου, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του.

Αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις του ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να περιοριστεί η «παράτυπη μετανάστευση». Όπως φαίνεται από τη συνέντευξή του, και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος τάσσεται υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων σύνορα της Γερμανίας με τις γειτονικές χώρες και υπέρ της θέσπισης διαδικασιών «fast track» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι οποίες ουσιαστικά θα επιταχύνουν και τις απελάσεις όλων όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παροχής ασύλου. «Τότε θα μειωθεί και ο αριθμός αφίξεων στη Γερμανία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Από διαδήλωση υποστηρικτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Βερολίνο (Οκτώβριος 2022)

Κι όλα αυτά με το βλέμμα στραμμένο στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία και κυρίως στα ανατολικά κρατίδια,  όπου η αύξηση των ξενοφοβικών τάσεων έχει επιπτώσεις και στη βαριά βιομηχανία, η οποία χρειάζεται επειγόντως εργατικά χέρια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την διακεκριμένη οικονομολόγο Βερολίκα Γκριμ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής «Σοφών» για τη γερμανική οικονομία, η αυξανόμενη άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία  «είναι ίσως η μόνη πραγματική απειλή για την ευημερία».

Για την ίδια, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στα μέσα του ομίλου Funke,  η ακροδεξιά λειτουργεί, μεταξύ άλλων, ως εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη των κρατιδίων της πρώην ανατολικής Γερμανίας, τα οποία διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας