Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΗ αγαπημένη εταιρία παιχνιδιών «Playmobil» προχωρά σε μαζικές απολύσεις

Η αγαπημένη εταιρία παιχνιδιών «Playmobil» προχωρά σε μαζικές απολύσεις

Από την πλευρά της η εταιρεία απορρίπτει όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς, ενώ οι καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων συνεχίζονται. Την ίδια ώρα οι περικοπές θέσεων εργασίας θεωρούνται δεδομένες, χωρίς όμως ακόμη να έχει ανακοινωθεί σε ποιους ακριβώς τομείς θα γίνουν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, τη Δευτέρα ήρθε μια πικρή ανακοίνωση για εκατοντάδες εργαζομένους, η οποία ήταν όμως αναμενόμενη. Σύμφωνα με τον όμιλο Horst Brandstätter Group προσεχώς θα περικοπούν περίπου 700 θέσεις εργασίας έως το 2025. Οι μισές εξ αυτών στη Γερμανία.

Στην πόλη Σπάιερ εγκαινιάστηκε μια έκθεση για τα 50 χρόνια της Playmobil, της εμβληματικής βιομηχανίας παιχνιδιών που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 από το Τσίρντορφ, ένα χωριό κοντά στη Νυρεμβέργη, στο κρατίδιο της Βαυαρίας, κατακτώντας στη συνέχεια τον κόσμο των παιχνιδιών διεθνώς.

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η απόφαση αυτή για την ιστορική βιομηχανία παιχνιδιών, που είναι αγαπητή σε όλον τον κόσμο, ελήφθη μετά από ανάλυση των προοπτικών ανάπτυξης αλλά και των οικονομικών προκλήσεων, με τις οποίες εδώ καιρό βρίσκεται αντιμέτωπη.  Μεταξύ αυτών φυσικά συμπεριλαμβάνονται η πανδημία καθώς και οι δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια.

 

O Χορστ Μπραντστέτερ

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με αναλυτές και γνώστες του θέματος, εδώ και χρόνια η Playmobil είχε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και σειρά εσωτερικών προβλημάτων, από την έλλειψη σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον μέχρι ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν, σύμφωνα με την SZ, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της εταιρείας, Χορστ Μπραντστέτερ το 2015.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο και για μια παρακμάζουσα «εταιρική κουλτούρα» μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη σεβασμού και εμπιστοσύνης προς τους εργαζομένους της καθώς και για «αγενείς συμπεριφορές». Όπως αποκαλύπτει καλά πληροφορημένη πηγή μέσα από την εταιρεία στην SΖ, «οι συνθήκες εργασίας στην Playmobil εδώ και καιρό δεν είχαν καμία σχέση με τον ιδανικό κόσμο που αντιπροσωπεύουν τα παιχνίδια της».

Εκπρόσωποι των εργαζομένων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εδώ και χρόνια κάνουν λόγο για περιστατικά εκφοβισμού, διαμάχες, καθώς και για εσωτερικές ίντριγκες. Ακόμη για νεαρές μητέρες που επιστρέφουν μετά από άδεια μητρότητας και πέφτουν θύματα κακής μεταχείρισης. Μάλιστα εσωτερική επιστολή του συμβουλίου εργαζομένων της εταιρείας έκανε λόγο «για φόβο και ταπείνωση, που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη».

 

παιχνίδια πλέιμομπιλ

Από την πλευρά της η εταιρεία απορρίπτει όλους τους παραπάνω ισχυρισμούς, ενώ οι καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων συνεχίζονται. Την ίδια ώρα οι περικοπές θέσεων εργασίας θεωρούνται δεδομένες, χωρίς όμως ακόμη να έχει ανακοινωθεί σε ποιους ακριβώς τομείς θα γίνουν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις. Ήδη από τον Μάρτιο πάντως η εταιρεία έχει τεθεί υπό τον εξωτερικό έλεγχο της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey.

Προς το παρόν πάντως φαίνεται ότι θα πληγούν ιδιαίτερα θέσεις που έχουν να κάνουν με την κατασκευή των πλαστικών καλουπιών των διάσημων παιχνιδιών, ενώ μελλοντικά σχεδιάζεται μια νέου τύπου «παραγωγή σε μικρότερη κλίμακα, με βελτιωμένο κόστος και μεταγύτερη αναπτυξιακή ευελιξία», όπως αναφέρει και σχετικό δημοσιεύμα στην ιστοσελίδα tagesschau.de.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας