Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΙσραήλ: Αμερικανός τουρίστας έριξε και έσπασε αρχαία αγάλματα που θεωρούσε «βλάσφημα»

Ισραήλ: Αμερικανός τουρίστας έριξε και έσπασε αρχαία αγάλματα που θεωρούσε «βλάσφημα»

«Το ένα άγαλμα είναι μια μαρμάρινη απεικόνιση της θεάς Αθηνάς που βρέθηκε σε ανασκαφές στην πόλη Μπέιτ Σεάν (ιστορικά γνωστή ως Σκυθόπολη) τη δεκαετία του '60. Το δεύτερο άγαλμα απεικονίζει έναν γρύπα, μυθολογικό πλάσμα που συμβόλιζε τη θεϊκή υπόσταση την περίοδο του ρωμαϊκού παγανισμού.

museum_israel
Ένας τουρίστας από την Αμερική συνελήφθη στην Ιερουσαλήμ έπειτα από τον βανδαλισμό αρχαίων ρωμαϊκών αγαλμάτων που ο ίδιος θεωρούσε ότι ήταν «βλάσφημα» και παραβίαζαν την Τορά, τον εβραϊκό ιερό νόμο που παρέδωσε ο Μωυσής στους Ισραηλίτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου του Ισραήλ, ο 40χρονος συνελήφθη εχθές αφού κατέστρεψε δύο από τα εκθέματα της συλλογής του Μουσείου. Ειδικότερα, επρόκειτο για δύο αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., τα οποία έχουν πλέον μεταφερθεί στο εργαστήριο συντήρησης για την αποκατάστασής του.

museum_2

«Το ένα άγαλμα είναι μια μαρμάρινη απεικόνιση της θεάς Αθηνάς που βρέθηκε σε ανασκαφές στην πόλη Μπέιτ Σεάν (ιστορικά γνωστή ως Σκυθόπολη) τη δεκαετία του ’60. Το δεύτερο άγαλμα απεικονίζει έναν γρύπα, μυθολογικό πλάσμα που συμβόλιζε τη θεϊκή υπόσταση την περίοδο του ρωμαϊκού παγανισμού. Αυτό το άγαλμα είχε ανακαλυφθεί στη Νεγκέβ»δήλωσε ο Eli Escusido, επικεφαλής της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Η αστυνομία ανέκρινε τον συλληφθέντα, και τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ότι το κίνητρό του για την καταστροφή των αρχαιοτήτων ήταν η πεποίθησή του ότι είναι βλάσφημα και παραβιάζουν τον ιερό κώδικα.

museum_1

«Πρόκειται για μια σοκαριστική περίπτωση καταστροφής πολιτισμικής κληρονομιάς. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα αυτού του είδους οι ενέργειες από θρησκευτικούς εξτρεμιστές» δήλωσε σχετικά με το περιστατικό ο επικεφαλής της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Σε ανακοίνωσή του, το μουσείο χαρακτήρισε «σοβαρή» και «ανησυχητική» την επίθεση, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το πρόγραμμα ούτε και το ωράριο λειτουργίας του, αφού πρόκειται για μεμονωμένο και ασυνήθιστο περιστατικό.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας