Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήGovernmentΤο παρασκήνιο γύρω από τον… ανασχηματισμό, οι «πιέσεις» για τον εκλογικό νόμο...

Το παρασκήνιο γύρω από τον… ανασχηματισμό, οι «πιέσεις» για τον εκλογικό νόμο και ο «εργασιακός μεσαίωνας»

Ο ανασχηματισμός και οι στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών «έλαβε» τέλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πλέον το θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική «πιάτσα» είναι εάν και πότε θα κάνει ανασχηματισμό ο Κυριάκος.

Μόλις ο Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όλοι όσοι έγραφαν και έλεγαν ότι θα στηθούν πρόωρα κάλπες στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, άρχισαν να «κραυγάζουν» ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ένα σαρωτικό ανασχηματισμό.

Τόσο στη στήλη όσο και σε ρεπορτάζ στο emea.gr, εμείς από την πλευρά μας είχαμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να πάμε σε πρόωρες εκλογές αιτιολογώντας την άποψή μας.

Είναι γεγονός πως επιβεβαιωθήκαμε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον διότι στην πολιτική «τα πάντα ρει», που έλεγε και ο Ηράκλειτος το 500 π.χ.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι ο Κυριάκος σκέπτεται πολύ σοβαρά να κάνει κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να διορθώσει κάποιες «ανορθογραφίες» και σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε «σαρωτικό» ανασχηματισμό.

Όπως είχαμε τονίσει, αυτό του εισηγούνται και οι περισσότεροι στενοί του συνεργάτες, καθώς σε κάποια υπουργεία παρατηρείται «κωλυσιεργία» στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Επίσης, είναι γεγονός πως κάποιες συμπεριφορές υπουργών και υφυπουργών έχουν ενοχλήσει τον πρωθυπουργό.

Την Κυριακή διαβάσαμε ρεπορτάζ που ανέφερε ότι ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να «πειράξει» το κυβερνητικό σχήμα και πως θα πορευτεί μέχρι το τέλος της τετραετίας με τα ίδια στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση…

Όπως μας είπαν αξιόπιστες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα μετά τον Δεκαπενταύγουστο και πριν από την ΔΕΘ θα προχωρήσει σε κάποιες «σημειακές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι ίδιες πηγές μας ανέφεραν ότι υπάρχει ένα «χοντρό» παρασκήνιο γύρω από τον ανασχηματισμό.

Όπως μας είπαν, υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και εκατέρωθεν «πιέσεις» στο Μέγαρο Μαξίμου, από επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα.

Κάποιοι θέλουν να γίνουν αλλαγές συγκεκριμένων προσώπων στην κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν υπουργοί που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. «Λένε πολλά όχι εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική και αυτό δεν αρέσει σε κάποιους», μας είπαν χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό εξάλλου, μας είπαν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν και κάποια δημοσιεύματα που στοχοποιούν συγκεκριμένα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα.

Φυσικά τα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο τα γνωρίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε συζητήσεις με στενούς του συνεργάτες δεν κρύβει την δυσαρέσκειά του.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μέσω «διαρροών» απαντά σε εκείνους που «πιέζουν» για αλλαγές ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μετακινηθεί κάποιος υπουργός ή υφυπουργός που κάνει σωστά τη δουλειά του».

Επομένως, όσο πλησιάζουμε στις κάλπες τόσο αναμένεται να «ανάβει» ολοένα και περισσότερο το παιχνίδι στο παρασκήνιο των πολιτικών γεγονότων.

Πάντως, ο Κυριάκος φαίνεται αποφασισμένος να «ξεφορτωθεί» κάποια συμφέροντα που του έχουν γίνει «βραχνάς»…

Πιέσεις δέχεται ο Κυριάκος για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο

Μπορεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις να προηγείται με 8, 9 ή ακόμη και 10 μονάδες η «γαλάζια» παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Και αυτό είναι το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου, η ΝΔ να φτάσει σε ποσοστά αυτοδυναμίας και μετά να «κοιτάξει» για ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιο κόμμα.

«Άλλο να αναγκάζεσαι να συγκυβερνήσεις και άλλο να επιθυμείς μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να κυβερνήσεις πιο άνετα», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός δέχεται ισχυρές «πιέσεις» για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που ο ίδιος «πέρασε» από την Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου του 2020.

Όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ακόμη και με 10 μονάδες διαφορά να επικρατήσει η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον δεν «πιάσει» 37% ή 38%, δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία.

Όπως μαθαίνει η στήλη, ο Κυριάκος δεν θέλει ούτε να ακούσει για αλλαγή στον εκλογικό νόμο, καθώς όπως λέει «θα δείξει φόβο και θα κατηγορηθεί άμεσα από την αντιπολίτευση για προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος».

Επομένως, ο πρωθυπουργός βάζει τέλος και στο σενάριο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Αυτό που εισηγούνται στον Κυριάκο είναι να μειωθεί η πρόβλεψη του 0,5% για την επιπλέον έδρα, στο 0,4% ή λιγότερο, ώστε το όριο για την επίτευξη αυτοδυναμίας να μην υπερβαίνει την περιοχή του 36,5%.

Να σημειωθεί, ότι με τον νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2020 προβλέπεται το πρώτο κόμμα που έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, να λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες να κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Επίσης, από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40.

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι στον Τουρισμό, σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία

Με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης, ανασφάλιστης εργασίας και την πάταξη του «εργασιακού μεσαίωνα» στην «βαριά» βιομηχανία» της χώρας μας αναμένεται να κινηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι αρμόδιοι της κυβέρνησης.

Οι εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων στον τουριστικό τομέα και το πρωτοφανές «σκηνικό» να ζητούν εργαζόμενους τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις και να μην βρίσκουν, έχουν θέσει σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό.

Εξάλλου, πρόσφατα, με δημόσιες δηλώσεις του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα ζητώντας από τους ξενοδόχους «ανθρώπινες συνθήκες εργασίας» για τις γυναίκες και τους άνδρες που εργάζονται στον Τουρισμό.

Να σημειωθεί, πως ήδη κλιμάκια των αρμόδιων υπουργείων πραγματοποιούν ελέγχους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης οι έλεγχοι αυτοί θα εντατικοποιηθούν και τα πρόστιμα που θα «πέσουν» θα είναι πολύ «τσουχτερά» για τους παραβάτες.

Για να δούμε εάν οι υποσχέσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης θα γίνουν επιτέλους και πράξεις…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας