Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήGovernmentΜεταναστευτικό: Το παρασκήνιο της προσωρινής αλλαγής στάσης της Τουρκίας

Μεταναστευτικό: Το παρασκήνιο της προσωρινής αλλαγής στάσης της Τουρκίας

«Καρότο και μαστίγιο» από την πλευρά της Άγκυρας στο μεταναστευτικό, προκειμένου ο Ταγίπ Ερντογάν να επιτύχει τους στόχους του. Μετά από παρέμβαση των Βρυξελλών η Τουρκία άλλαξε προσωρινά στάση στον Έβρο, δείχνοντας πως μπορεί να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές. Ποιο είναι όμως, το αντάλλαγμα;

Περίεργα «παιχνίδια» παίζει για ακόμη μια φορά το Λευκό Παλάτι στον Έβρο, χρησιμοποιώντας δυστυχώς, ταλαιπωρημένους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία προωθούσε με την στρατοχωροφυλακή παράνομους μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, γεγονός που επιβεβαιώνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές, ξαφνικά, χθες το μεσημέρι άλλαξε στάση και επανέφερε σε τουρκικό έδαφος 300 περίπου ανθρώπους, που βρέθηκαν επί πολλές ώρες πάνω σε μια νησίδα του ποταμού Έβρου.

Η ξαφνική αλλαγή στάσης της Τουρκίας προκάλεσε έκπληξη, τόσο εντός ελληνικών συνόρων, όσο και εκτός, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Μια εξήγηση είναι ότι η ελληνική παρέμβαση και η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Βασίλη Κασκαρέλη, με το νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, επέφερε θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή της υπόθεσης, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους.

Έμπειροι διπλωμάτες, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στις Βρυξέλλες, την Άγκυρα και την Αθήνα, τόνισαν με έμφαση μιλώντας στο GOV NEWS, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε στάση μετά από επικοινωνία που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την αναδίπλωση που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, θέλησε να δείξει το καλό του πρόσωπο, αποδεικνύοντας πως μπορεί όποτε θέλει να αυξήσει ή να σταματήσει τους μετανάστες προς την Ευρώπη.

Απώτερος σκοπός του νέου Σουλτάνου, όπως έχουμε επισημάνει στο GOV NEWS, είναι μια «γενναία» οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την Ε.Ε., ώστε να πάρει «βαθιές» ανάσες η οικονομία της γειτονικής χώρας που «πνέει θα λοίσθια».

Οι ίδιες καλές πηγές υπογράμμισαν στο GOV NEWS, ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποσχέθηκαν στον Ταγίπ Ερντογάν να «κοιτάξουν» εκ νέου το όλο θέμα, αλλά με την προϋπόθεση να βάλει τέλος στις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά σύνορα.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει προς ώρας, αλλά το μέλλον είναι αβέβαιο, καθώς, όπως είναι γνωστό, δεν συμφωνούν όλες οι χώρες της Ένωσης για την εκ νέου χρηματοδότηση της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν.

Επομένως, ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η κατάσταση που θα εξελιχθεί στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία και στο Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εξάλλου, γνωρίζουμε στην Ελλάδα από πρώτο χέρι, ότι ο νέος Σουλτάνος είναι απρόβλεπτος και δεν διαθέτει και άπλετη υπομονή.

Η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο, με τους Συνοριοφύλακες, την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.