Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήGovernmentΗ αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Τσίπρας σε ρόλο… «πυροσβέστη» και το...

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Τσίπρας σε ρόλο… «πυροσβέστη» και το ευχέλαιο στο… ΠΑΣΟΚ

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, επιβάλλουν αλλαγή πολιτικής από όλα τα κόμματα.

Στην κυβερνώσα παράταξη έχει «ανοίξει» και πάλι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση στις επικείμενες διπλές εθνικές εκλογές.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και παλαιός βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με δημόσιες δηλώσεις του τόνισε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Εμείς ψηφίσαμε έναν εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα συναινέσεων και συνεργασιών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Νομίζω, όμως, ότι από την στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, από την ημέρα της εκλογής του, με περισσή αλαζονεία θα έλεγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινούσε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρακόπουλος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, τα όσα είπε ο κ. Χαρακόπουλος, τα συζητούν οι περισσότεροι βουλευτές και τα στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στελέχη της κυβέρνησης μιλώντας στην στήλη μας, τόνισαν ότι ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρονται «ανοικτά» στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε το πρώτο κόμμα ακόμη και με 33% – 34% να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα έχει τεθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος όμως, μέχρι στιγμής, το απορρίπτει κατηγορηματικά.

Πολλά, πάντως, είναι τα «γαλάζια» στελέχη που επισημαίνουν ότι «τίποτα δεν είναι οριστικό», τονίζοντας με έμφαση ότι «οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα διαμορφώσουν και τις συνθήκες που θα πάμε στις εθνικές εκλογές».

«Προέχει η σταθερότητα της χώρας μας σε μια εποχή αστάθειας και απειλών από την Τουρκία, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης και πολέμου στην Ευρώπη», συμπληρώνουν στελέχη της ΝΔ.

Με λίγα λόγια, ο δύσκολος χειμώνας θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτό εξάλλου θα συμβεί και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί, ότι με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ στις αρχές του 2020 το πρώτο κόμμα θα πρέπει να ξεπεράσει το 37% και υπό προϋποθέσεις να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Γεγονός, που με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πολύ δύσκολο.

Ο Τσίπρας σε ρόλο… «πυροσβέστη», μεταξύ Δούρου και Αχτσιόγλου

Όλα τα έχει ο Αλέξης, η «κόντρα» μεταξύ των δύο ισχυρών κυριών Δούρου και Αχτσιόγλου του έλειπε.

Στην Κουμουνδούρου αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Ρένα και η Έφη βρίσκονται σε τροχιά «σύγκρουσης» και ο πρόεδρος με τους στενούς του συνεργάτες τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Και οι δύο είναι ισχυρότατες, με πολυάριθμο πολιτικό ακροατήριο και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές που με διαφορά ελάχιστων ψήφων η Έφη «έκοψε» πρώτη το νήμα από την Ρένα καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης, όμως, δεν βρίσκεται τυχαία τόσα χρόνια στο τιμόνι μιας παράταξης με δεκάδες συνιστώσες και διαφορετικές πολιτικές τάσεις.

Και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να βρήκε την «χρυσή τομή» αξιοποιώντας τα δύο ισχυρά στελέχη υπέρ του κόμματος.

Όπως επισημαίνουν στελέχη στην Κουμουνδούρου, η Αχτσιόγλου θα ανηφορήσει για την βόρεια Ελλάδα και την συμπρωτεύουσα, καθώς αναμένεται να διεκδικήσει την ψήφο των Θεσσαλονικιών στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Έτσι, «αποφορτίζεται» η κατάσταση στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας που κατέβαιναν μαζί η Έφη με την Ρένα και σίγουρα θα υπήρχε μεγάλη «κόντρα».

Με αυτή την κίνηση ο Τσίπρας και τους πολιτικούς «διαπληκτισμούς» αποφεύγει και ένα «δυνατό» στέλεχος κατεβάζει στην Θεσσαλονίκη, το οποίο θα του φέρει χιλιάδες ψήφους.

Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς…

Το ευχέλαιο στο… ΠΑΣΟΚ

«Το έφαγαν το παιδί…», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μετά το ατύχημα που έπαθε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του Κινήματος «το κακό μάτι και η γλωσσοφαγιά – που λένε και στην Κρήτη», έριξαν κάτω τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, μόλις ο Νίκος ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διπλασίασε τα ποσοστά του κόμματος και όλοι «έπεσαν να τον φάνε».

Τώρα αποκαλύφθηκαν οι παρακολουθήσεις και δόθηκε νέα πνοή στην παράταξη.

«Όλοι επιδίωκαν συνεργασία μαζί του και μόλις είδαν ότι ο Νίκος δεν ήθελε να γίνει δεκανίκι κανενός, άρχισαν τα αρνητικά σχόλια», επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη του Κινήματος που λένε πως καλό θα ήταν το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει ένα ευχέλαιο στο κόμμα για να «φύγει το κακό μάτι».

Για την ιστορία ο Νίκος Ανδρουλάκης τραυματίσθηκε στον προαύλιο χώρο του Ζάππειου παίζοντας μπάσκετ στο πλαίσιο εκδήλωσης για την επέτειο ίδρυσης του κόμματός του.

Ο πρόεδρος του Κινήματος, σύμφωνα με τους γιατρούς που τον εξέτασαν, έπαθε ρήξη πρόσθιου χιαστού. 

Εμείς να ευχηθούμε από καρδιάς γρήγορη ανάρρωση και σύντομα και πάλι στις πολιτικές επάλξεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας