Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήGovernmentΠριν αλέκτορα φωνήσαι… η νέα Βουλή θα απεκδυθεί

Πριν αλέκτορα φωνήσαι… η νέα Βουλή θα απεκδυθεί

Τα τρία στοιχήματα της νέας οκτακομματικής Βουλής αναμένεται να αναγκάσουν άπαντες να απεκδυθούν του κοινοβουλευτικού τους πολιτισμού.

Από την εμφανή κατήφεια και τα μουδιασμένα χαμόγελα που εναλλάσσονταν σχεδόν μονότονα στα πρόσωπα των βουλευτών του τραυματισμένου εκλογικά ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τον γενναιόδωρο πολιτικό πολιτισμό της έμπειρης γαλάζιας πολιτικού Ντόρας Μπακογιάννη… ελάχιστοι νεοεκλεγμένοι κοινοβουλευτικοί θέλησαν να μαγνητίσουν την προσοχή κατά την τελετή ορκωμοσίας.

Ακόμα και απουσία καμερών τα στόματα παρέμειναν ερμητικά κλειστά, προδίδοντας εν τινί τρόπω του τι θα επακολουθήσει των εθιμοτυπικών  διαδικασιών, αναδεικνύοντας τις εύθραυστες ισορροπίες του ομολογουμένως ετερόκλητου κοινοβουλευτικού ψηφιδωτού.

Η γειτνίαση των ακροδεξιών «Σπαρτιατών» με τις πτέρυγες της Αριστεράς εθίγη ως θέμα χωροταξικό και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε, με τη δέσμευση της επανεξέτασης της πολιτικής «γεωγραφίας» από τους αρμοδίους της Βουλή.

Αν κι επί του θέματος των νεοεισερχόμενων στο Σώμα τοποθετήθηκαν περισσότερο αυστηρά η Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζοντας πως «είναι πρωτόγνωρη η Βουλή, χρειάζεται από όλους ψυχραιμία και σοβαρότητα» αλλά και η κα Μπακογιάννη που έσπευσε να φανεί κατευναστική. «Θα τα καταφέρουμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πρόκληση», δήλωσε αλλά προειδοποίησε «η βουλή δεν είναι τσίρκο, ελπίζω να το καταλάβουν»… η Κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη δεσμεύτηκε να τους αντιμετωπίσει κοινοβουλευτικά και πολιτικά.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει… τρεις

Τα τρία στοιχήματα της νέας οκτακομματικής Βουλής αναμένεται να αναγκάσουν άπαντες να απεκδυθούν του κοινοβουλευτικού τους πολιτισμού.

Μία πρώτη σχετική τζενεράλε αναμένεται να λάβει χώρα τη σημερινή, με την εκλογή Προεδρείου της Βουλής. Ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας φαίνεται να επανεκλέγεται, δεδομένης και της εκδηλωμένης στήριξής του από την Αξιωματική αντιπολίτευση.

Ποιο θα είναι ωστόσο το «μέλλον» των υποψηφίων για το προεδρείο, των υπολοίπων μικρών κομμάτων; Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, αυτή θα είναι η πρώτη αναμέτρηση με τον «ίσκιο» της Δημοκρατίας και την πίστη του στην Πατρίδα και το Σύνταγμα. Σε αυτή την πρώτη εκλογική διαδικασία άπαντες θα λάβουν θέση, επιδεικνύοντας το πραγματικό πολιτικό τους ανάστημα και την οξυδέρκεια της ρητορικής τους φαρέτρας.

Επόμενο στοίχημα θα είναι η στάση του παραιτηθέντα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατηρεί την έδρα του στην Α’ Πειραιά. Θα παραμείνει αμέτοχος των διαδικασιών ή πρώτος θα αρνηθεί την ψήφο του εμπιστοσύνης στις προγραμματικές της νέας κυβέρνησης; Αυτό που το GOVNEWS γνωρίζει πολύ καλά είναι ότι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνουν μέχρι τέλους της διαδικασίας, πριν γυρίσουν στις έδρες τους προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής 15-16 Ιουλίου όπου θα ξεχωρίσουν τα φαβορί της κούρσας διαδοχής.

Αν τελικά η διενεργηθείσα συλλογή υπογραφών από τον γνωστό ηθοποιό, αυτοδιοικητικό και πολιτικό Απόστολο Γκλέτσο δεν ανατρέψει όλο το σκηνικό και ματαιωθούν όλες οι διαδικασίες διαδοχής πριν καν λάβουν χώρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας