Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήGovernmentΤο χρονικό των «φάλτσων» Λοβέρδου που οδήγησαν στο ξόδεμα του πολιτικού του...

Το χρονικό των «φάλτσων» Λοβέρδου που οδήγησαν στο ξόδεμα του πολιτικού του κεφαλαίου

Ό,τι κι αν περιέχεται στην εμπιστευτική επιστολή αποχώρησης που κατέθεσε στην Χαριλάου Τρικούπη, νωρίς το πρωί της 5 ης Ιουλίου, ελάχιστη σημασία έχει. «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές» όπως αναφέρεται σε σχετικό της αποχώρησης Λοβέρδου σχόλιο του ΠΑΣΟΚ.

Είναι νωπό ακόμα το μελάνι καταγραφής της κούρσας διαδοχής στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, μετά τον αδόκητο θάνατο της αείμνηστης προέδρου Φώφης Γενηματά.

Η εκρηκτική προσωπικότητα του Ανδρέα Λοβέρδου τον διατηρούσε μοιραία σε μία διαρκή συγκρουσιακή φόρμα με τις εκάστοτε ηγεσίες του κινήματος. Ο πιστός στρατιώτης ωστόσο, δεν έκρυψε ποτέ τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Εξαιτίας μάλιστα αυτών ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2012 τον διέγραψε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ήδη αναγγείλει την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας. Βέβαια το 2015 επανεκλέγη και πάλι με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών, αφού όμως είχε διοριστεί πρωθύστερα υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση Σαμαρά και είχε ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), με το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.

Έκτοτε οι σχέσεις των δύο ιστορικών στελεχών του κινήματος, Βενιζέλου – Λοβέρδου, αποκαταστάθηκαν με το περιβάλλον του πρώην προέδρου να ενθαρρύνει τις ηγετικές φιλοδοξίες του τελευταίου. Η Φώφη Γεννηματά ανέκοψε γι άλλη μία φορά, την φόρα του Ανδρέα για την ηγεσία του κόμματος. Μέχρι και το 2021 που ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλλε με διαρροές την εκ νέου υποψηφιότητά λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τις διαδικασίες «σύμπλευσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, που προωθούσαν Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου.

Στο τέλος αυτής της ταραχώδους περιόδου η πρόεδρος του Κινήματος τον απέπεμψε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, σώζοντας τα προσχήματα με την ανταλλαγή αβροτήτων και φιλικών χειραψιών.

Η αείμνηστη χάνει την μάχη με την επάρατο αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος την τελευταία μάχη για την διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος. Προκαλώντας μία σειρά φάλτσων και εντάσεων, άλλοτε γέρνοντας προς τα Δεξιά και άλλοτε καλώντας συντρόφους του σε ανυπακοή (όπως στην περίπτωση της Εύας Καϊλή) εξάντλησε το πολιτικό του κεφάλαιο δοκιμάζοντας την σχέση του με τον νέο πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και με την κοινωνία, αποτυγχάνοντας να ανανεώσει το εισιτήριο εισόδου του στην τελευταία Βουλή.

Ό,τι κι αν περιέχεται στην εμπιστευτική επιστολή αποχώρησης που κατέθεσε στην Χαριλάου
Τρικούπη, νωρίς το πρωί της 5 ης Ιουλίου, ελάχιστη σημασία έχει. «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές» όπως αναφέρεται σε σχετικό της αποχώρησης Λοβέρδου σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας