Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήGovernmentGovernment: Η «ντρίπλα» Μητσοτάκη που «ζάλισε» τον Ερντογάν, ο «κρυφός»… πόθος του...

Government: Η «ντρίπλα» Μητσοτάκη που «ζάλισε» τον Ερντογάν, ο «κρυφός»… πόθος του ΣΥΡΙΖΑ και η «αναστάτωση» στο ΠΑΣΟΚ

Κατά γενική ομολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια ακόμη διπλωματική επιτυχία και τη διάρκεια της παρουσίας του στις ΗΠΑ και στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι επαφές του πρωθυπουργού ήταν όλες ουσιαστικές, καθώς «έκλεισε» σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες για επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ παράλληλα μιλώντας σε συνέδρια και Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρθηκε με στοιχεία και λεπτομέρειες στην τουρκική επιθετικότητα.

Αυτό, πάντως, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και πολύ θετικά σχόλια ήταν η διπλωματική «ντρίπλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη που πραγματικά «ζάλισε» τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο λόγος για την αναφορά του πρωθυπουργού στους απλούς Τούρκους πολίτες, επισημαίνοντας ότι «ο τουρκικός λαός δεν βλέπει εχθρικά τον Ελληνικό λαό».

Μάλιστα, ο Κυριάκος έκανε ακόμη ένα βήμα περισσότερο προς την φιλία των δύο λαών με ανάρτησή του στα τουρκικά στην επίσημη σελίδα «Prime Minister GR» στο Twitter όπου ανέφερε τα εξής:

«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Με αυτή του την κίνηση ο πρωθυπουργός διαχώρισε την αναθεωρητική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν, με την θέληση του τουρκικού λαού, δημιουργώντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυτή την κίνηση, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης στην Τουρκία, στην οποία πάνω από το 60% των Τούρκων δήλωσε πως δεν βλέπει εχθρικά την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν, πάντως, καλοί γνώστες της τουρκικής πραγματικότητας, ο Ταγίπ Ερντογάν όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία, που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2023, τόσο θα αυξάνει την προκλητικότητα και θα αναδεικνύει την εθνικιστική του ατζέντα.

Μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως χάνει σημαντικό μέρος της πολιτικής του δύναμης, καθώς οι τούρκοι πολίτες στρέφονται σε άλλους ανερχόμενους πολιτικούς ηγέτες.

Ο «κρυφός»… πόθος του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί να απέχουμε ακόμη αρκετούς μήνες από τις εθνικές εκλογές, αλλά τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε εγρήγορση και εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο στις επικείμενες «διπλές» εκλογικές αναμετρήσεις.

Στην Κουμουνδούρου, αν και δεν το λένε «ανοικτά» έχουν θέσει ως βασικό τους στόχο τις «πρώτες» κάλπες.

Εκεί στηρίζουν τις ελπίδες τους, προκειμένου να επιτύχουν συμμαχίες με κόμματα της κεντροαριστεράς για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν στους συνομιλητές τους, ότι «οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική είναι η ευκαιρία των προοδευτικών δυνάμεων να αναλάβουν και πάλι τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας μας».

Αυτό που επισημαίνουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες είναι ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάσει η ακόμη και ξεπεράσει το 30% στις εκλογές με απλή αναλογική, τότε μπορεί με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Μάλιστα, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν και συνεργασία με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Επομένως, το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι στις εκλογές με απλή αναλογική να «προσεγγίσει» ή ακόμη καλύτερα να ξεπεράσει το 30%.

Αυτή την «γραμμή» προσπαθούν να «περάσουν» οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην βάση του κόμματος και στους πολίτες που «κινούνται» στον κεντρώο χώρο.

«Εάν η συμμετοχή του κόσμους είναι μεγάλη στις πρώτες εθνικές εκλογές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του», λένε χαρακτηριστικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Επίσης, όταν τους επισημαίνεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «κινηθεί» μεταξύ 22% και 24% στην καλύτερη περίπτωση, απαντούν ότι όλες οι δημοκοπήσεις είναι «στημένες» και δεν αναδεικνύουν την πραγματική εικόνα στην χώρα.

Το εάν θα πετύχει τον στόχο του ο Αλέξης θα το δείξει ο χρόνος.

Πάντως, ανεξάρτητοι πολιτικοί αναλυτές, υπογραμμίζουν με έμφαση ότι «η εξίσωση της αριστερής διακυβέρνησης δύσκολα θα βρει λύση με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες».

Το νέο «χτύπημα» της Καϊλή, που «τρέλανε» την Χαριλάου Τρικούπη

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη αναφορικά με τις δηλώσεις της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, η οποία φαίνεται πως έχει βαλθεί να τους τρελάνει όλους.

Πρώτο «χτύπημα» ήταν η εκτός γραμμής ψήφιση για γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του προερχόμενου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Αλεσάντρο Τσιοτσέτι. Και αυτό γιατί η κ. Καϊλή, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για αποχή, στήριξε τον Ιταλό κεντροδεξιό συνάδελφό της, με την ίδια να υποστηρίζει ότι το κριτήριό της ήταν οι ικανότητές του ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους που ανήκαν όλοι στο ΕΛΚ.

Δεύτερο «χτύπημα» η συνέντευξη που παραχώρησε στην ακροδεξιά εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα», γεγονός που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και «μπόλικη» κριτική στην Χαριλάου Τρικούπη.

Τρίτο «πλήγμα» ήταν οι δηλώσεις για τα σενάρια συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ.

Η Εύα όχι μόνο δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο – που είναι η γραμμή την οποία έχει δώσει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης που δεν θέλει συνεργασία με κανένα κόμμα – αλλά τόνισε ότι προέχει η σταθερότητα της χώρας και εάν αυτό επιτευχθεί με συνεργασία «επιβάλλεται να γίνει».

Όπως αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής η διαφοροποίηση από την κεντρική πολιτική γραμμή που «χαράσσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλήρης και όλοι αναμένουν τις αποφάσεις του προέδρου.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ίσως η Καϊλή λειτουργεί ως «προπομπός» άλλων κορυφαίων στελεχών του Κινήματος, που επιθυμούν διακαώς συνεργασία του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας