Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚύριο θέμα 1Κυβέρνηση: Αποφασίζονται τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυβέρνηση: Αποφασίζονται τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Προ των πυλών βρίσκονται τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το «κύμα» ακρίβειας που πλήττει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Τα μέτρα που θα ληφθούν αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στα μέσα της εβδομάδας, θα έχουν τρίμηνη διάρκεια και θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου.

Αναφορικά με τις τιμές στα καύσιμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει τα εξής μέτρα:

Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.

Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο.

Το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

Επίσης, αναμένεται να ενισχυθούν οι παροχές από τον προϋπολογισμό με επιστροφές φόρων και επιδόματα, κυρίως στις οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι λογαριασμοί των τελευταίων μηνών έχουν «τινάξει» στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια».

Να σημειωθεί, ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία, καθώς η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο (Ιανουαρίου – Μαΐου) του 2022, όσο και για τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι πολύ ενθαρρυντικά, με τους τουριστικούς πράκτορες να επισημαίνουν ότι φέτος το καλοκαίρι, τα έσοδα θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2019.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να καταρτιστεί ένα ειδικό σχέδιο που θα αφορά στην ενίσχυση των νοικοκυριών που δαπανούν πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για να καλύψουν έξοδα που σχετίζονται με το ακίνητο που μένουν (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκια, δόση στεγαστικού δανείου κτλ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να επανεξετάσει την κατάσταση στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και εάν χρειαστεί θα λάβει επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας