Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΈρχεται απόψε η αναβάθμιση από τον Standard and Poor’s - Η άποψη...

Έρχεται απόψε η αναβάθμιση από τον Standard and Poor’s – Η άποψη του πρωθυπουργού

Η χώρα μας έχει θετικά μηνύματα όσον αφορά την οικονομία, καθώς σήμερα έρχεται η δεύτερη αναβάθμιση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αυτή τη φορά από τον οίκο Standard and Poor’s. Η πρώτη αναβάθμιση είχε γίνει από την καναδική DBRS, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο χειμώνας φαντάζει «βαρύς», για τους περισσότερους Έλληνες, ιδίως μετά τα διεθνή γεγονότα στο Ισραήλ, αλλά και το πόλεμο της Ουκρανίας που συνεχίζεται, όπου αυτόματα η σκέψη είναι πως οι τιμές καυσίμων μετακίνησης και θέρμανσης μπορεί να απογειωθούν… Ωστόσο η χώρα μας έχει θετικά μηνύματα όσον αφορά την οικονομία, καθώς σήμερα έρχεται η δεύτερη αναβάθμιση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αυτή τη φορά από τον οίκο Standard and Poor’s. Η πρώτη αναβάθμιση είχε γίνει από την καναδική DBRS, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός θέλοντας να καθησυχάσει τους Έλληνες πολίτες επισημαίνει στις δηλώσεις του ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο αυτό».

Έπειτα από τα μέτρα που έχει πάρει συνολικά η Κυβέρνηση, η προοπτική συνέχισης της καλής πορείας της οικονομίας, θεωρείται δεδομένη. Ουσιαστικά το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι πως υπάρχει θωράκιση στο διαχειριστικό σύστημα της οικονομίας και εφόσον χρειαστεί επιπλέον στήριξη η ελληνική οικονομία θα χρησιμοποιηθούν οι δημοσιονομικές εφεδρείες.

Αυτό είπε και στην συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1: «Αν χρειαστεί επιπρόσθετη στήριξη, η κυβέρνηση είναι εις θέσιν να το κάνει, καθώς δημοσιονομικές εφεδρείες υπάρχουν. Δεν είναι ανεξάντλητες, αλλά υπάρχουν».

Η παγκόσμια κοινότητα έχει τα μάτια στραμμένα στη Μέση Ανατολή, γιατί το θέμα της ενέργειας είναι κάτι που αφορά όλες τις χώρες, με τον χειμώνα προ των πυλών.

Σχετικά με την δική μας χώρα, το σίγουρο είναι ότι η Κυβέρνηση προς το παρόν θέλει να τηρήσει την  ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, διότι η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί ένα από τα συστατικά στοιχεία που ωθούν τους διεθνείς οίκους σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό εξάλλου αναμένεται να συμβεί και απόψε, με τον οίκο Standard and Poor’s να ετοιμάζεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, επισφραγίζοντας την ανοδική της πορεία όλα τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει και φθηνότερο χρήμα από τις αγορές, αλλά και τη δυνατότητα να εισρεύσουν περισσότερα ξένα κεφάλαια στην ελληνική οικονομία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας