Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΛάρισα-Τριαντόπουλος : Έχουν γίνει 12 καταβολές της πρώτης αρωγής προς 20.794 πλημμυροπαθείς

Λάρισα-Τριαντόπουλος : Έχουν γίνει 12 καταβολές της πρώτης αρωγής προς 20.794 πλημμυροπαθείς

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12 καταβολές της πρώτης αρωγής συνολικού ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ προς 20.794 πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραμένει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων από τους πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρήσεις έως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου. Κλείνει λόγω μια αναγκαίας διαδικασίας διασταυρώσεων και θα ανοίξει εκ νέου σε νέα φάση, τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο περιθώριο δηλώσεων σχετικά με τις αποζημιώσεις και τις υποβολές ενστάσεων.

“Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12 καταβολές της πρώτης αρωγής συνολικού ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ προς 20.794 πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Από το συνολικό αυτό ποσό, τα 62,3 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την πρώτη αρωγή για την οικοσκευή, για τις πρώτες ανάγκες, για τη στεγαστική συνδρομή. Τα 19,8 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Και από αυτό το ποσό, περίπου τα 14 εκατομμύρια ευρώ πιστώθηκαν σε περισσότερους από 6.500 αγρότες και κτηνοτρόφους. Και όσο έρχονται στοιχεία από την Περιφέρεια, τόσο θα προχωρούν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις. Και όσο υποβάλλονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, τόσο θα προχωρούν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής για τις απώλειες παγίου κεφαλαίου” είπε ο κ. Τριαντόπουλος.

“Αποτελεί ιστορικά το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί μέχρι τώρα ενίσχυσης μετά από μία φυσική καταστροφή σε τόσο σύντομους χρόνους, σε τόσο μεγάλο αριθμό δικαιούχων, σε τέτοια μεγάλη διασπορά της φυσικής καταστροφής και μάλιστα μετά από συγκεκριμένους στοχευμένους ελέγχους και διασταυρώσεις. Και βέβαια αυτό το ποσό θα αυξάνεται καθώς οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγάλες, καθώς η καταστροφή είναι μεγάλη και γι αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι δουλεύουμε εντατικά” πρόσθεσε.

“Μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από τα κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περισσότερες από 32.000 αυτοψίες, τόσο απογραφικές όσο και επανέλεγχοι σε περισσότερες από 330 κοινότητες και το έργο των υπηρεσιών στο πεδίο συνεχίζεται για την υλοποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής αλλά και της προσωρινής στέγασης των πολιτών, όπως συνεχίζεται και το έργο των ελέγχων και των διασταυρώσεων όσον αφορά τα αιτήματα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για να φτάσει ενίσχυση σε όλους τους δικαιούχους. Θέλω να υπογραμμίσω ξανά ότι 60.469 οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους. Αρκετά συχνά οι αιτήσεις υποβάλλονται για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το προβλεπόμενο πλαίσιο. Οι αιτήσεις συνοδεύονται από μη σχετικά έγγραφα και οι αιτήσεις αφορούν άσχετες περιπτώσεις από αυτές που κατεγράφησαν από τη διαδικασία”, τόνισε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας