Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑλ. Σδούκου: Μπλε και πράσινα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου

Αλ. Σδούκου: Μπλε και πράσινα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου

Οι άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια θα συνεχίσουν να βλέπουν στους λογαριασμούς του ρεύματος μια έκπτωση

 

Για τις αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος από την αρχή της νέας χρονιάς μίλησε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως είπε «η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαμε ένα ειδικό καθεστώς το οποίο πλέον σταματάει στις 31/12. Άρα πρέπει όλοι μας να μεταπέσουμε από 1η του μηνός σε κάτι καινούργιο. Οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ο καθένας μας πλέον να ξέρει ένα βασικό πράγμα: ποια είναι η τιμή της κιλοβατώρας που καταναλώνει στο σπίτι του. Προς αυτό τον σκοπό λοιπόν και προκειμένου να υπάρχει μια διαφάνεια και να καταλαβαίνουμε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούμαστε, ζητήσαμε από τους προμηθευτές να έχουν μια σήμανση και μια διαφοροποίηση λίγο στα χρώματα. Να το πω απλά, ας πούμε αν υπάρχει ένα μπλε τιμολόγιο, το μπλε τιμολόγιο είναι το εντελώς σταθερό. Δηλαδή εγώ για έναν χρόνο δεν θέλω να έχω το άγχος κάθε μήνα ποια είναι η τιμή, αν άλλαξε κάτι διεθνώς, αν άλλαξε η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου, οπότε ξέρω ότι έχω για δώδεκα μήνες μία τιμή, αυτή είναι, που βεβαίως να πω ότι στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι ενδεχομένως λίγο πιο υψηλή, γιατί καταλαβαίνετε ότι και ο προμηθευτής για να παρέχει μια σταθερότητα για 12 μήνες θα πρέπει λίγο αυτή την επισφάλεια να την ρίξει λίγο στον λογαριασμό».

 

Για το πράσινο τιμολόγιο η κ. Σδούκου ανέφερε ότι «εσείς έχετε το δικαίωμα, αν θέλετε να το ψάξετε, να επιλέξετε ό,τι σας προσφέρει σήμερα η αγορά και ο ανταγωνισμός. Αν δεν το κάνετε λοιπόν, θα μεταπέσετε αυτόματα από 1η του μηνός σε αυτό το ειδικό τιμολόγιο που θέσπισε η πολιτεία (το πράσινο), αυτό το ειδικό τιμολόγιο για όποιον δε θέλει να διαλέξει κάτι άλλο λοιπόν, πέφτει εκεί. Και ποια είναι η ωφέλεια αυτής της μετάπτωσης; Είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει κάθε 1η του μήνα όλοι οι προμηθευτές να δηλώνουν μία τιμή και μόνο καθαρή, ευδιάκριτη, να μπορεί να καταλαβαίνει ο κόσμος ότι γι’ αυτό το μήνα θα τιμολογούνται τόσο και μάλιστα ζητήσαμε από όλους τους προμηθευτές αυτή τη μία τιμή, γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι ότι κανένας δεν μπορεί να διαβάσει εύκολα έναν λογαριασμό του ρεύματος γιατί είναι διάφορες μπερδεμένες τιμές. Μία λοιπόν ξεκάθαρη τιμή και μάλιστα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει σε μία ειδική πλατφόρμα που είναι ένα εργαλείο σύγκρισης τιμών και να βλέπει από το νούμερο 1 μέχρι το νούμερο 15 όλους τους προμηθευτές τη μία τιμή. Αυτό θα ευνοήσει πάρα πολύ τον ανταγωνισμό και θα ρίξει και τις τιμές».

 

Σε άλλο σημείο αναφορικά με τη στήριξη του κράτους τόνισε ότι «αυτή η ενίσχυση που δίναμε στους λογαριασμούς του ρεύματος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο την σταματάμε ουσιαστικά στις 31/12 γιατί ήταν ένα οριζόντιο μέτρο και πρέπει να γίνει πιο στοχευμένο πλέον, γιατί και τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν ξέρετε οριζοντίως είτε είναι πρώτη κατοικία, είτε είναι εξοχική κατοικία, είτε είσαι πλούσιος, είτε είσαι φτωχός, εν πάση περιπτώσει όλοι να έχουν μια οριζόντια επιδότηση. Και τι κάνουμε; Πηγαίνουμε πλέον πολύ πιο στοχευμένα και αυτή είναι η γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “θα πάτε στοχευμένα να ενισχύσετε αυτούς τους καταναλωτές που πραγματικά έχουν ανάγκη τους ευάλωτους”[…] Εμείς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα τιμολόγια, τα κοινωνικά τιμολόγια. Οι άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια θα συνεχίσουν να βλέπουν στους λογαριασμούς του ρεύματος μια έκπτωση[…] το δεύτερο που ερχόμαστε και κάνουμε είναι για τους πολίτες που θερμαίνονται στο σπίτι τους με ηλεκτρική ενέργεια. Πάμε λοιπόν στην έκτακτη ενίσχυση γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά, που είναι όμως ένα ένα βάρος στον λογαριασμό του ρεύματος για αυτή την κατηγορία, που είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας, δίνουμε τη δυνατότητα να μπουν στην πλατφόρμα mythermansi από 1η του μηνός να κάνουν την αίτηση τους. Εκεί θα προκύψει λοιπόν το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης, το οποίο είναι από 45 ευρώ το μικρότερο έως 480 το μεγαλύτερο, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με τις βαθμό – ημέρες. Δηλαδή κάποιος που ζει κάπου σε μια περιοχή της Ελλάδας που κάνει πολύ κρύο και χρησιμοποιεί προφανώς πολύ παραπάνω ρεύμα από εμάς που είμαστε εδώ στην Αθήνα, θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο και αυτό το ποσό θα το δει και πάλι – αυτή είναι η διαφοροποίηση με το γνωστό επίδομα θέρμανσης που λαμβάνει κανείς πετρελαίου, φυσικού αερίου- θα το δει πάνω στον λογαριασμό του ρεύματος».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας