Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαGoogle: Νέα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα!

Google: Νέα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα!

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα δίνει άλλος ένας τεχνολογικός κολοσσός, καθώς μετά τη Microsoft και την Amazon Web Services, νέα μεγάλη επένδυση στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει και η Google. Με ένα σημαντικό και πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο τόσο σε υποδομές cloud όσο και σε δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων κ.ο.κ, ο πολυεθνικός κολοσσός ετοιμάζεται να αναβαθμίσει τη θέση του στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύει έτι περαιτέρω το ψηφιακό προφίλ της Ελλάδας, η οποία μέσα από ένα μπαράζ επενδύσεων σε υποθαλάσσια καλώδια και data centers θα εξελιχθεί σε «ψηφιακή πύλη» της Ε.Ε.

Οι ανακοινώσεις για τη μεγάλη επένδυση της Google στη χώρα μας, θα γίνουν σήμερα (29/9) από την πρόεδρο της Google Cloud International, Αντέρ Φοξ-Μάρτιν, και την πρόεδρο ΝΑ Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πολυεθνικός κολοσσός θα έχει ως αιχμή τη δημιουργία νέων υποδομών Google cloud στη χώρα μας, με τις οποίες η Google θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα στους πελάτες της μέσα από το πλέγμα των υπηρεσιών της. Το ύψος της επένδυσης, είτε αφορά την κατασκευή νέων data centers, είτε τη δημιουργία σταθμών και κόμβων εντός υφιστάμενων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία «ουδέτερων», όπως ονομάζονται, εταιρειών δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Αναμένεται όμως, να έχει άμεσο αντίκτυπο, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία, όπως εξάλλου έχει υπολογιστεί στην περίπτωση των Microsoft και AWS. Για τον λόγο αυτό, η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας

Οι υποδομές που θα δημιουργήσει η πολυεθνική στη χώρα μας, θα βοηθήσουν σημαντικά και στην περιφερειακή αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη. Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι σήμερα από την Ιταλία ως τη Μ. Ανατολή δεν υπάρχουν «βαριές υποδομές», η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως «κέντρο» και για άλλες, γειτονικές χώρες.

Η επένδυση σε υποδομές cloud της Google στη χώρα μας, συμπίπτει με μια μεγάλη επένδυση που πραγματοποιεί η πολυεθνική στο κομμάτι των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, με τα οποία δημιουργεί τεράστιους διαδρόμους, όπου ταξιδεύουν τα data σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των πρότζεκτ στα οποία επενδύει σήμερα ο αμερικανικός κολοσσός σε συνεργασία με την ιταλική TI Sparkle είναι και το «Blue Submarine Cable System». Το πρώτο σκέλος του θα διασυνδέσει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ και το δεύτερο (με τον τίτλο Raman), που ουσιαστικά θα αποτελεί προέκταση του πρώτου, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και, τέλος, την Ινδία, δημιουργώντας έτσι μια «παγκόσμια οδό» μεταφοράς πληροφοριών. Το πρότζεκτ αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2024.

Με λίγα λόγια, η Google σχεδιάζει να διασυνδέσει με το καλώδιο που ποντίζει στη Μεσόγειο την ψηφιακή Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή, φτάνοντας ως την Ινδία. Το γεγονός αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για υπερταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων που θα συρρικνώσουν το λεγόμενο «latency», τον χρόνο δηλαδή που απαιτείται για την απόκριση σε μια εντολή ή τη μεταφορά αρχείου. Αυτό δηλαδή που στην ψηφιακή εποχή αποτελεί το κλειδί της εξέλιξης, είτε μιλάμε για streaming υπηρεσίες είτε επικοινωνίες κ.ο.κ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διασύνδεση της Ελλάδας με το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο καλώδιο θα γίνει από την Κρήτη, και συγκεκριμένα τα Χανιά, όπου ήδη η TI Sparkle έχει δημιουργήσει ένα μικρό data center. Την ίδια ώρα, προγραμματίζεται η κατασκευή αντίστοιχων δομών και από άλλες «ουδέτερες» εταιρείες, όπως η εξαγγελθείσα από τη Lancom.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να πούμε ότι «ουδέτερες» χαρακτηρίζονται οι εταιρείες που ουσιαστικά κατασκευάζουν και λειτουργούν υποδομές data centers συνεργαζόμενες με όλες τις μεγάλες εταιρείες cloud. Δεν λειτουργούν δηλαδή αποκλειστικά με την cloud τεχνολογία της μιας ή της άλλης εταιρείας. Λειτουργούν περίπου σαν «σούπερ μάρκετ» στο οποίο ο τελικός πελάτης (επιχείρηση, Δημόσιο κ.ο.κ.) θα επιλέξει με ποιας εταιρείας την τεχνολογία cloud θα δουλέψει. Οι «ουδέτερες» εταιρείες, επίσης, πολλές φορές αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν έργα για μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα

Το επενδυτικό σχέδιο της Google περιλαμβάνει και την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων που θα αφορούν την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού ή επαγγελματιών σε ψηφιακές δεξιότητες. Επίσης, θα περιλαμβάνονται προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη μεταφορά των ΙΤ υποδομών τους στο cloud.

Τέλος, αναμένεται να αναβαθμιστεί επίσης και η θυγατρική της Google στην Ελλάδα, η οποία σήμερα διαθέτει μια σχετικά μικρή ομάδα και ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των πωλήσεων υπηρεσιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας