Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚύριο θέμα 1Νίκος Δένδιας: Η «αλεπού» της ελληνικής διπλωματίας «ξαναχτύπησε» στη Μαδρίτη

Νίκος Δένδιας: Η «αλεπού» της ελληνικής διπλωματίας «ξαναχτύπησε» στη Μαδρίτη

«Η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία – με τις τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές που έρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο – έχει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τον Νίκο Δένδια», επισημαίνουν παλαιοί Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες. 

Και τα όσα θετικά λένε οι έμπειροι διπλωμάτες αντικατοπτρίζουν απλά την πραγματικότητα. 

Η ανυπόληπτη ελληνική διπλωματία, που για δεκαετίες παρέπαιε, βρήκε επιτέλους τη θέση που της αρμόζει τόσο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Και η πραγματικότητα είναι πως – εάν εξαιρεθεί η περίοδος που ο εξαιρετικός διπλωμάτης Πέτρος Μολυβιάτης ήταν υπουργός Εξωτερικών – η Ελλάδα δεν διέθετε δυναμική και ουσιαστική εξωτερική πολιτική. 

Από τους πρώτους μήνες που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  του ανέθεσε το δύσκολο έργο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Δένδιας άρχισε τις επαφές με ομολόγους του σε όλο τον κόσμο. 

Πρώτα ενίσχυσε τις διπλωματικές σχέσεις με χώρες που πάντα έβλεπαν με καλό μάτι την Ελλάδα, όπως η Γαλλία και παράλληλα άρχισε επαφές με ομολόγους του σε κράτη που η Αθήνα δεν είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις. 

Ο σχεδιασμός ήταν μεθοδικός και «προσεγμένος» σε κάθε του λεπτομέρεια και αυτό φάνηκε από τις κινήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με χώρες που διαθέτουν ειδικό γεωπολιτικό «βάρος» στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Πρώτες σημαντικές διπλωματικές επαφές ήταν με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ. Οι συναντήσεις με τους ομολόγους του ήταν πολύ συχνές και ουσιαστικές.  

Έτσι, «απέσπασε» την εμπιστοσύνη μιας ομολογουμένως «δύσκολης» χώρας, όπως η Αίγυπτος, ενώ σταδιακά αναπτύχθηκαν πέρα από διπλωματικές και σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, που παραδοσιακά διατηρεί άριστη συνεργασία με τις ΗΠΑ. 

Οι δύο αυτές κινήσεις αποδείχθηκαν «χρυσάφι» για την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς το καθεστώς Ερντογάν αύξανε μέρα με την ημέρα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Πρώτη στρατηγική κίνηση στην σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έγινε με την συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Ο αγωγός θα ξεκινούσε από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν του Ισραήλ θα περνούσε από την Κύπρο και την Ελλάδας και μέσω της Ιταλίας θα τροφοδοτούσε με φυσικό αέριο την κεντρική Ευρώπη. 

Η συμφωνία αυτή – παρά το γεγονός πως «κόλλησε» για μεγάλο χρονικό διάστημα – σήμερα αποδεικνύεται σημαντική, καθώς η Ευρώπη «ψάχνει» εναλλακτικές λύσεις για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Δεύτερη κίνηση ΜΑΤ που «κλείδωσε» τις όποιες προοπτικές της Τουρκίας για ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ ήταν η συμφωνία με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. 

Η συμφωνία αυτή ακύρωσε στην πράξη το παράνομο – από κάθε άποψη – Τουρκολιβυκό μνημόνιο και αποκατέστησε την έννομη τάξη στα Νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. 

Επίσης, την τελευταία τριετία ο κ. Δένδιας έχει «αναθερμάνει» το κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και των πλούσιων αραβικών χωρών, γεγονός που έφερε πολλές σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένεται να φέρει ακόμη περισσότερες στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. 

Οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι δεκάδες, αλλά αυτή που έχει μείνει χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όλου του Ελληνισμού είναι οι απαντήσεις που έδωσε σε ζωντανή μετάδοση μέσα στην Τουρκία στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Οι Τούρκοι είχαν συνηθίσει να λένε διάφορα προκλητικά μπροστά σε Έλληνες διπλωμάτες και κυβερνητικά στελέχη χωρίς να «παίρνουν» τις απαντήσεις που θα έπρεπε, έτσι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έμεινε «στήλη άλατος» με τις απαντήσεις του κ. Δένδια. 

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι άρχισε να «τρίζει» η καρέκλα του μετά τις εύστοχες και ουσιαστικές απαντήσεις του κ. Δένδια. Ο Τούρκος πρόεδρος όμως τον στήριξη και παραμένει ακόμη στη θέση του, αλλά κάθε φορά που συναντά πλέον τον Έλληνας υπουργό Εξωτερικών προσέχει πάρα πολύ τι λέει. 

Και φτάνουμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έδωσε «ρεσιτάλ» διπλωματίας. 

Με απλές και ουσιαστικές κινήσεις «έσπασε» το διπλωματικό «εμπάργκο» της Τουρκίας συνομιλώντας παρουσία καμερών και δημοσιογράφων με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος τον κοίταζε αμήχανα, λες και δεν πίστευε αυτό που του συνέβαινε. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας μπήκε στην μεγάλη αίθουσα όπου βρίσκονταν όλοι οι ηγέτες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, συνοδευόμενος από τους ομολόγους του από την Πολωνία, την Λιθουανία και την Πορτογαλία. 

Μόλις βλέπει τον Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη της τουρκικής αποστολής, χωρίς δεύτερη σκέψη τον πλησιάζει και αρχίζει να του μιλάει. Αμήχανος ο Τούρκος πρόεδρος και μην μπορώντας να αντιδράσει παρουσία ηγετών και δημοσιογράφων συνομιλεί για λίγα λεπτά με τον κ. Δένδια. 

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τόσο με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με τον Ιμπραχίμ Καλίν που συνόδευαν τον Τούρκο πρόεδρο. 

Παλαιοί πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως μάθημα διπλωματίας την κίνηση του κ. Δένδια, επισημαίνοντας με νόημα ότι, πολλές φορές ένα πρόβλημα για να λυθεί «δεν θέλει κόπο, αλλά θέλει τρόπο». 

Φυσικά, η ολιγόλεπτη συνομιλία δεν έλυσε και τα ζητήματα των δύο πλευρών και δεν μετρίασε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά αποτέλεσε ένα μικρό βήμα, ώστε οι δύο πλευρές να αρχίσουν να συνομιλούν έστω και σε επίπεδο ειδικών συμβούλων. 

Και αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα κατά πάσα πιθανότητα, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. «πιέζουν» τον Τούρκο πρόεδρο να βρεθεί λύση με την Ελλάδα, καθώς δεν θα ανεχθούν προβλήματα στην Νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της Ρωσίας στην  Ουκρανία. 

Η ουσία είναι ότι ο «πάγος» έσπασε και όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Νίκο Δένδια «η Αλεπού της διπλωματίας έκανε και πάλι το θαύμα του». 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.