Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Grand Bazaar: Το πιο εντυπωσιακό παζάρι του κόσμου δεν χάνει ποτέ τη...

Grand Bazaar: Το πιο εντυπωσιακό παζάρι του κόσμου δεν χάνει ποτέ τη γοητεία του

Για πολλούς, η ομορφότερη πόλη του κόσμου. Ένας μοναδικός συνδυασμός από βουνό και θάλασσα και ένας τόπος όπου συναντώνται πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί. Υπάρχουν πολλές λέξεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την Κωνσταντινούπολη: μυστηριώδης, γοητευτική, μοναδική. Το σίγουρο είναι πως, όποιον χαρακτηρισμό και να τής αποδώσει κάποιος, δεν παύει να είναι μία πόλη, η οποία δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο.

Κάτι που είναι αδιαμφισβήτητα αντιπροσωπευτικό της αυθεντικότητας και της ατμόσφαιρας της Πόλης, είναι τα αμέτρητα παζάρια της. Στην αχανέστατη αυτή αγορά, μπορεί κανείς να προμηθευτεί ό, τι βάζει ο ανθρώπινος νους, από παραδοσιακούς μπακλαβάδες και χιλιάδες διαφορετικά γλυκίσματα, μέχρι μπαχαρικά, κοσμήματα, ενδύματα και αναμνηστικά για την πατρίδα.

Το Μεγάλο Παζάρι (Grand Bazaar), που βρίσκεται στην Πόλη από το 1460, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο ξακουστές σκεπαστές αγορές στον κόσμο, με εκατομμύρια εμπορεύματα διασκορπισμένα σε περίπου 5.000 μαγαζάκια που απλώνονται σε 61 δρόμους στην πόλη Fatih. Οι εκατοντάδες χιλιάδες καθημερινοί επισκέπτες καθιστούν το παζάρι ιδιαίτερα πολύβουο, αλλά και κόμβο για τη μετάβαση σε άλλα φημισμένα παζάρια, όπως είναι η Αγορά των Μπαχαρικών. Σε απόσταση «αναπνοής» από το Sultanahmet, μπορεί κανείς να βρει από παραδοσιακά χαλιά και κοσμήματα, μέχρι απομιμήσεις ρούχων και τσαντών από επώνυμους οίκους μόδας.

Από τη στιγμή που θα διασχίσετε την είσοδο του παζαριού, θα σάς κυριεύσουν οι έντονες μυρωδιές από μπαχάρι και σιρόπι, αλλά και τα έντονα χρώματα και η ποικιλία εμπορευμάτων. Στο Grand Bazaar το μάτι του επισκέπτη γεμίζει εικόνες που δύσκολα ξεχνιούνται. Χιλιάδες μαγαζιά με ρούχα, τσάντες, γλυκά και σουβενίρ είναι άκρως δελεαστικά και καλούν τον επισκέπτη να ρίξει μια ματιά σε καθένα από αυτά.

Όπως, όμως, όλες οι αχανείς εμπορικές εκτάσεις, έτσι και στο Μεγάλο Παζάρι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς εύκολα μπορείτε να πέσετε θύματα κλοπής, λόγω της πολυκοσμίας και επίσης, είναι πολύ εύκολο να χαθείτε. Όσο και να προσπαθήσετε να βάλετε ως… σημάδια, συγκεκριμένα μαγαζιά προκειμένου να μην χάσετε τον προσανατολισμό σας, είναι ανέφικτο, καθώς οι αμέτρητες στοές και έξοδοι, σίγουρα θα σάς μπερδέψουν. Επίσης, οι έμποροι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να σας πείσουν να αγοράσετε από το εμπόρευμά τους, αλλά εσείς δείτε το απλά σαν μια πολύ ευχάριστη και ξεχωριστή εμπειρία!

Αυτό που αξίζει να αγοράσετε, είναι μπακλαβάδες, λουκούμια και τούρκικο καφέ. Γιατί, φυσικά, όποιος τυχερός επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, δεν είναι δυνατόν να μην βρεθεί και στο Μεγάλο Παζάρι!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώτα Χαρλαύτη
Γιώτα Χαρλαύτη
Η Γιώτα Χαρλαύτη είναι δημοσιογράφος με προϋπηρεσία σε περιοδικά, ενημερωτικές ιστοσελίδες και ραδιοτηλεοπτικά κανάλια. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα.