Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Ο Λιβάκοβιτς έστειλε την Κροατία στους «8» (vid)

Ο Λιβάκοβιτς έστειλε την Κροατία στους «8» (vid)

Στη σημερινή (5/12) αναμέτρηση, για τους «16» του Μουντιάλ, της Ιαπωνίας με την Κροατία -για πρώτη φορά στη διοργάνωση του Κατάρ- χρειάστηκαν τα πέναλτι για να υπάρξει νικήτρια. Στη «μονομαχία» τελικά «επέζησε» η Κροατία που νίκησε με 3-1 (1-1 κ.α και παράταση) και «σφράγισε το εισιτήριο» για τα προημιτελικά.

Με «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή του Ντόμικικ Λιβάκοβιτς που απέκρουσε τρεις εκτελέσεις. Πλέον, οι «Πύρινοι» περιμένουν τη λήξη του βραδινού αγώνα (21:00) ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα, για να μάθουν ποια από τις δύο θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν, με βραβείο την πρόκριση στα ημιτελικά.

Το πρώτο ημίχρονο, στο στάδιο «Al Janoub» στην πόλη Αλ Ουάκρα, ανήκε στην τυπικά γηπεδούχο. Οι παίκτες από τη «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», στηριζόμενοι -όπως και στους προηγούμενους αγώνες- βασικά στη συνεχή κίνηση και την ταχύτητά τους, είχαν τον έλεγχο. Η Κροατία -τουλάχιστον μια ταχύτητα πιο αργή- φρόντιζε να μην αφήνει εκτεθειμένη την άμυνά της και να προσπαθεί να απειλήσει με το ελάχιστο, αν όχι μηδαμινό ρίσκο, στην αμυντική της λειτουργία.

Δεν δημιουργήθηκαν πολλές φάσεις αλλά αμφότερες οι ομάδες είχαν τις στιγμές τους. Καμιά από αυτές δεν είχε την κατάληξη που ήθελαν, ως το 43′. Όταν ο Μαέντα νίκησε από κοντά και τον Λιβάκοβιτς, βάζοντας -σε καθοριστικό σημείο- την ομάδα του σε «θέση οδηγού».

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι «Πύρινοι» βγήκαν αποφασισμένοι ν’ ανατρέψουν τα σε βάρος τους δεδομένα και κατάφεραν ν’ αποκτήσουν τον έλεγχο. Περιόρισαν τους «Μπλε σαμουράι», οι οποίοι -πάντως- δημιούργησαν ευκαιρίες για να παραβιάσουν ξανά την κροατική εστία. Όμως, «αφεντικά» του αγώνα ήταν οι Ευρωπαίοι. Ισοφάρισαν στο 56′ με κεφαλιά του Πέρισιτς και προϊόντος του χρόνου γίνονταν όλο και πιο επικίνδυνοι.

Παρ’ όλα αυτά ως το τελευταίο σφύριγμα του Μαροκινού διαιτητή, Ισμαΐλ Ελφάθ, το 1-1 δεν άλλαξε. Κυρίως, λόγω των δύο τερματοφυλάκων που είχαν αποτελεσματικές και κάποιες φορές εντυπωσιακές επεμβάσεις.

Έτσι, οι 22 κλήθηκαν να διεκδικήσουν τη νίκη-πρόκριση στην παράταση.

Ούτε στην παράταση άλλαξε το αποτέλεσμα, οπότε όλα κρίθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι. Με μορφή για τους Κροάτες τον Λιβάκοβιτς που απέκρουσε τρεις εκτελέσεις των «μπλε σαμουράι».

Στέλνοντας την ομάδα του στα… ουράνια και στα προημιτελικά.

Και τους Ιάπωνες στα… τάρταρα και στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.

Η σειρά των εκτελέσεων από την άσπρη βούλα:

Μιναμίνο: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς

Βλάσιτς: 0-1

Μιτόμα: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς

Μπρόζοβιτς: 0-2

Ασάνο: 1-2

Λιβάγια: Δοκάρι

Γιοσίντα: Απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς

Πάσαλιτς: 1-3

ΙΑΠΩΝΙΑ (Χαγίμε Μοριγιάσου): Γκόντα, Τανιγκούσι, Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Ναγκατόμο (64’ Μιτόμα), Έντο, Μορίτα (106′ Τανάκα), Ίτο, Ντόαν (87′ Μιναμίνο), Καμάντα (75’ Σακάι), Μαέντα (64’ Ασάνο).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Μπάρισιτς, Λόβρεν, Γκβαρντιόλ, Γιουράνοβιτς, Κόβατσιτς (99′ Βλάσιτς), Μόντριτς (99′ Μάγερ), Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς (106′ Όρσιτς), Κράμαριτς (68’ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (62’ Μπούντιμιρ – 106′ Λιβάγια).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας