Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Μουντιάλ 2022: Το Μαρόκο «δάγκωσε» την Ισπανία στα πέναλτι (vid)

Μουντιάλ 2022: Το Μαρόκο «δάγκωσε» την Ισπανία στα πέναλτι (vid)

Το Μαρόκο, στα πέναλτι, επικράτησε της Ισπανίας με 3-0 (0-0 κ.α, παρ.) και «σφράγισε το εισιτήριο» για τους «8» του Μουντιάλ.

Την πρόκριση «υπέγραψε» ο τερματοφύλακας των Αφρικανών, Γιασίν Μπόνο, που απέκρουσε 2 πέναλτι.

Πλέον, «τα λιοντάρια του Άτλαντα» περιμένουν την βραδινή (21:00) αναμέτρηση της Πορτογαλίας με την Ελβετία για να μάθουν με ποια ομάδα θ’ αναμετρηθούν για το πάσο στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο αγώνας στο στάδιο «Education City» είχε, έτσι και αλλιώς, ιστορικό χαρακτήρα αφού ήταν η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων σε αγώνα νοκ-άουτ. Στο πρώτο ημίχρονο μπορεί να μην υπήρξε σκορ αλλά είχαμε «νικητή» εντυπώσεων και αυτό ήταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από το Μαρόκο. Ήταν πιο κινητικό, με σωστή ανασταλτική λειτουργία, δημιούργησε ευκαιρίες, υπηρέτησε το σχέδιο του (μηδέν παθητικό αλλά και αναζήτηση του γκολ). Με πιο καλή στιγμή για να πανηγυρίσει στο 42′ αλλά ο Αγκέρ δεν σημάδεψε σωστά με το κεφάλι.

Αντίθετα, η Ισπανία παρουσιάστηκε κατώτερη των δυνατοτήτων της. Είχε την κατοχή της μπάλας αλλά χωρίς να κυριαρχήσει, να «κλειδώσει» το Μαρόκο, να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως έκανε την πρώτη (και ουσιαστικά μοναδική) -ότι πιο κοντινό σε καλή- ευκαιρία για γκολ στο 27′ με το σουτ από τον Ασένσιο στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Έμεινε με μια τελική για πρώτη φορά στην ιστορία της παρουσίας της στον θεσμό.

Με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, ίδια ήταν η εικόνα των 22 και στο δεύτερο ημίχρονο. Υπήρξε μια προσπάθεια ν’ ανέβει ο ρυθμός, να δημιουργηθούν πραγματικές ευκαιρίες αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, λογικά το τελευταίο τριπλό σφύριγμα του Αργεντινού διαιτητή, Φερνάντο Ραπαλίνι, ήταν το τέλος της κανονικής διάρκειας αλλά όχι του αγώνα.

Το 0-0 οδήγησε τις δύο ομάδες στην παράταση.

Και στο πρώτο ημίχρονο της οποίας, ουσιαστικά, είχαμε το ίδιο «έργο». Η μοναδική φάση που αποκαλούμε κλασική -δηλαδή ότι πιο κοντινό σε γκολ- ήταν για τα «λιοντάρια του Άτλαντα». Έγινε στο 104′ με τον Σιμόν να νικάει στη «μονομαχία» τον Σεντίρα.

Στο δεύτερο ημίχρονό της η προσπάθεια των ποδοσφαιριστών άγγιξε τα όρια του ηρωισμού, με την κούραση -πολύ περισσότερο από το πρώτο- να βγαίνει σε «πρώτο πλάνο». Οι 22 ήθελαν αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο να δημιουργήσουν κλασικές ευκαιρίες. Αφού, στο μυαλό ήταν και το «καταδικαστικό» του οποιουδήποτε λάθους. Άρα, η ανασταλτική λειτουργία και η σιγουριά ήταν «οδηγοί».

Παρ’ όλα αυτά, μια «ανάσα» πριν τη λήξη και της παράτασης η «φούρια ρόχα» παραλίγο να «κλέψει» τη νίκη πρόκριση. Όμως, από το σουτ που έκανε (από πλάγια) ο Σαράμπια η μπάλα εξοστρακίστηκε στο δεξιό δοκάρι (120’+3′).

Έτσι, το «εισιτήριο» κρίθηκε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Όπου, «βρυχήθηκε» ο Μπόνο.

Και τα «λιοντάρια του Άτλαντα» πανηγύρισαν -για πρώτη φορά στην ιστορία- την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Αναγνωρίζοντας το επίτευγμα τους τερματοφύλακά τους.

Οι «φούριας ρόχας» αναγκάστηκαν να σκύψουν το κεφάλι και να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν ότι το επόμενο που θα κάνουν είναι οι  διαδικασίες επιστροφής.

Η σειρά των πέναλτι:
Σαμπίρι 1-0
Σαράμπια – Δοκάρι
Ζίγιες 2-0
Σολέρ – Απόκρουση
Μπενούν – Απόκρουση
Μπουσκέτς – Απόκρουση
Χακίμι 3-0

ΜΑΡΟΚΟ (Βαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι, Μαζράουϊ (82’ Αλάλ), Αγκέρ (84’ Ελ Γιαμίκα), Σάις, Άμραμπατ, Ουναχί (120’ Μπενούν), Αμαλά (82’ Σεντίρα), Ζιγές, Μπουφάλ (66’ Εζαμπντί), Εν Νεσιρί (82’ Σαμπιρί).

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Άλμπα (98’ Μπαλντέ), Γιορέντε, Ρόδρι, Λαπόρτ, Μπούσκετς, Πέδρι, Γκάβι (64’ Σολέρ), Όλμο (98’ Φατί), Φεράν Τόρες (76’ Ουίλιαμς), Ασένσιο (64’ Μοράτα).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας