Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Μουντιάλ 2022: Η Πορτογαλία «σάλπαρε» στους «8» (vid)

Μουντιάλ 2022: Η Πορτογαλία «σάλπαρε» στους «8» (vid)

Η Πορτογαλία, σαν σε προπόνηση, «σκόρπισε» την Ελβετία με 6-1 και έδωσε θριαμβευτικό τόνο στην πρόκρισή της στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Όπου, θ’ αντιμετωπίσει (10/12, 21:00) το Μαρόκο.

Στο στάδιο «Lusail Iconic» στην πόλη Λουσάιλ απόψε (6/12) οι Ίβηρες «φαλίρησαν» τους «τραπεζίτες».

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος -με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον πάγκο- μπήκε φουριόζα και έγινε «αφεντικό» της αναμέτρησης, αμέσως μετά το εναρκτήριο λάκτισμα. Η Ελβετία, προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να την «κοιτάξει στα μάτια».

Οι «θαλασσοπόροι» την… έριξαν σε φουρτούνα και την «έπνιξαν». Ανάγκασαν τον Μεξικανό διαιτητή, Σέζαρ Παλασoυέλος, να δείξει -εκτός από αυτές για την αρχή πρώτου και δεύτερου ημιχρόνου- έξι φορές τη σέντρα στους τυπικά φιλοξενούμενους, ενώ αυτοί οδήγησαν εκεί τους Πορτογάλους μόνο μία.

Η… αρχή του τέλους για τη …σεμνή τελετή έγινε πριν αυτή πριν καλά καλά αρχίσει και μάλιστα με πολύ θεαματικό τρόπο. Ο Γκονσάλο Ράμος -που είχε αντικαταστήσει τον Ρονάλντο- «πέρασε από τη μύτη της βελόνας» την μπάλα και «άνοιξε» το σκορ.

Στο 33′ οι Ίβηρες έθεσαν γερά θεμέλια για τη νίκη-πρόκριση και ταυτόχρονα «έκοψαν τα πόδια» των αντιπάλων. Ο Πέπε με κεφαλιά έκανε το 2-0, αναγκάζοντας τους «τραπεζίτες» να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να… ανέβουν τις Άλπεις για να διεκδικήσουν κάτι καλό.

Σε προσωπικό επίπεδο, με το γκολ αυτό ο σκόρερ έγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε νοκ άουτ φάση του θεσμού. Αυτός είναι 39 ετών και 283 ημερών, ενώ ο Ροζέ Μιλά -με αντίπαλο την Κολομβία- ήταν 38 ετών και 34 ημερών (1990).

Με τον ίδιο ρυθμό συνεχίστηκε -παρά την ανάπαυλα- και το δεύτερο ημίχρονο. Οι «θαλασσοπόροι» έκαναν το 3-0 στο 51′ και πάλι με τον Ράμος.

Και τέσσερα λεπτά αργότερα έκαναν καρέ επιτυχιών στην εστία των Ελβετών με τον Γκερέιρο.

Η Ελβετία κατάφερε να πετύχει το «γκολ της τιμής» στο 58′ με τον Ακάντζι.

Η απάντηση των Ιβήρων ήταν διπλή. Πρώτα στο 67′ και πάλι με τον Ράμος που πανηγύρισε χατ τρικ, το πρώτο στη διοργάνωση.

Και δικαιωματικά πήρε την μπάλα σπίτι του.

Κατόπιν με τον Ραφαέλ Λεάο (90’+2′). Δικαιολογημένοι λοιπόν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί για την πρόκριση αλλά και την επιβλητική εμφάνιση που συνοδεύτηκε με ευρύ σκορ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ντιόγκο Κόστα, Γκερέιρο, Ρούμπεν Ντίας, Πέπε, Νταλότ, Καρβάλιο, Μπρούνο Φερνάντες (87’ Λεάο), Οτάβιο (73’ Βιτίνιο), Μπερνάρντο Σίλβα (81’ Νέβες), Ζοάο Φέλιξ (73’ Κριστιάνο Ρονάλντο), Γκονσάλο Ράμος (73’ Όρτα).

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Ροντρίγκες, Σερ (46’ Κόμερτ), Ακαντζί, Τζάκα, Σακίρι, Σο (54’ Σεφέροβιτς), Φερνάντες, Φρόιλερ (54’ Ζακάρια), Βάργκας, Εμπολό (89′ Γιασάρι).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας