Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Μουντιάλ 2022: Η Κροατία «σκότωσε» τη Βραζιλία στα πέναλτι (vid)

Μουντιάλ 2022: Η Κροατία «σκότωσε» τη Βραζιλία στα πέναλτι (vid)

Η Κροατία έκανε τη μεγάλη έκπληξη και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Μουντιάλ, αποκλείοντας τη Βραζιλία. Το «εισιτήριο σφραγίστηκε» στα πέναλτι με 4-2 (0-0 κ.α., 1-1 παρατ.), με τον Ντόμινικ Λιβάκοβιτς και το δοκάρι να… υπογράφουν την παραμονή της «Χρβάτσκα» στο Κατάρ και την επιστροφή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βραζιλίας στη χώρα του.

Πλέον, οι Ευρωπαίοι περιμένουν το αποτέλεσμα του βραδινού αγώνα (21:00) για να δουν αν θ’ αναμετρηθούν με την Αργεντινή ή την Ολλανδία για μια θέση στον τελικό.

Στην κανονική διάρκεια του αγώνα στο στάδιο «Education City» στη Ντόχα η εικόνα ήταν σαν να έχεις… πατήσει το pause. Η Βραζιλία προσπαθούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να φτάσει στο γκολ. Η Κροατία με υποδειγματική αμυντική λειτουργία, πίεση, τραξίματα και κάποιες φορές πολύ δυνατά μαρκαρίσματα διατηρούσε το μηδέν.

Με πρωταγωνιστή στο απαραβίαστο της εστίας της τον Λιβάκοβιτς. Ο τερματοφύλακας της «Χρβάτσκα» ήταν «κέρβερος». Όσες φορές χρειάστηκε «κατέβασε» ρολά και αποτέλεσε τη βασική αιτία που δεν υπήρξε σκορ στην κανονική διάρκεια του αγώνα.

Είχε έξι επεμβάσεις με τον συνάδελφό του στην απέναντι εστία, Άλισον, να – έχει πέντε, ως τώρα, σε όλη τη διοργάνωση και σήμερα να- είναι ο θεατής του αγώνα με την καλύτερη θέση. Η τυπικά γηπεδούχος μέχρι το τελευταίο τριπλό σφύριγμα του Άγγλου διαιτητή, Μάικλ Όλιβερ, δεν είχε κάνει τελική στην εστία.

Αφού, λοιπόν, η Βραζιλία δεν κατάφερε να «λυγίσει» την Κροατία στην κανονική διάρκεια, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ημίωρη παράταση.

Όπου, η «Σελεσάο» έκανε ότι δεν μπόρεσε νωρίτερα. Μια… ανάσα πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου στην παράταση (105’+1′ ) οι Βραζιλιάνοι «χόρεψαν» σάμπα πριν πανηγυρίσουν το 0-1. Νεϊμάρ, Ροντρίγκο και Πακετά «έκρυψαν» την μπάλα, η οποία… εμφανίστηκε στα πόδια του πρώτου. Ο Νεϊμάρ ντρίπλαρε ακόμα και τον τερματοφύλακα και την έστειλε στον «ουρανό» των δικτύων του Λιβάκοβιτς.

Με αυτό το γκολ, πλέον, έχει 77 και συγκατοικεί με τον Πελέ στην κορυφή της λίστας με τους πιο αποτελεσματικούς σκόρερ στην ιστορία της Βραζιλίας.

Μετά το γκολ η «Σελεσάο» έδειξε να ασχολείται, κυρίως, με τη διατήρηση των κεκτημένων και όχι με το «κλείδωμα» της νίκης-πρόκρισης. Δεν άφηνε ανοικτούς χώρους, ειδικά μπροστά από την εστία της. Μια φορά δεν το έκανε και το μετάνιωσε.

Η Κροατία έφυγε στην κόντρα. Ο Πέτκοβιτς σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Μαρκίνιο και κατέληξε στην εστία του ανήμπορου ν’ αντιδράσει Άλισον (117).

Το 1-1 δεν άλλαξε και το «εισιτήριο» απέκτησε κάτοχο στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

Ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε την εκτέλεση του Ροντρίγκο. Έτσι, έγινε μόλις ο τρίτος τερματοφύλακας που έχει στο ενεργητικό του 4 αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι. Είχαν προηγηθεί ο συμπατριώτης του Ντανιέλ Σούμπασιτς (2018) και ο Αργεντινός, Σέρχιο Γκοϊκοετσέα (1990).

Και το δοκάρι δεν επέτρεψε στον Μαρκίνιος να σκοράρει.

Το τελικό 4-2 έστειλε την Κροατία στους «7 ουρανούς» της ημιτελικής φάσης.

Και τη Βραζιλία στην «κόλαση» της επιστροφής.

Η σειρά των πέναλτι

– Βλάσιτς 1-0
– Εκτέλεση Ροντρίγκο απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς
– Μάγερ 2-0
– Καζεμίρο 2-1
– Μόντριτς 3-1
– Πέντρο 3-2
– Όρσιτς 4-2
– Εκτέλεση Μαρκίνιος η μπάλα εξοστρακίζεται στο δοκάρι

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γκβάρντιολ, Σόσα (110’ Μπούντιμιρ), Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Κόβατσιτς (106’ Μάιερ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Κράμαριτς (72’ Πέτκοβιτς), Πάσαλιτς (72’ Βλάσιτς).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106’ Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Κασεμίρο, Πακετά (106’ Φρεντ), Βινίσιους (64’ Ροντρίγκο), Νεϊμάρ, Ραφίνια (56’ Άντονι), Ριτσάρλισον (84’ Πέδρο).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας