Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Μουντιάλ 2022: Bonsoir τελικέ είπε η Γαλλία (vid)

Μουντιάλ 2022: Bonsoir τελικέ είπε η Γαλλία (vid)

Η Γαλλία θεμελίωσε απόψε (14/12) το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο της ως παγκόσμιας πρωταθλήτριας, επικρατώντας με 2-0 του Μαρόκου.

Έτσι, την Κυριακή (18/12, 17:00) με αντίπαλο την Αργεντινή θα επιδιώξει να διατηρήσει τα κεκτημένα.

Μετά τη Ρωσία να σηκώσει την κούπα και στο Κατάρ. Συνεχόμενη κατάκτηση έχουν πανηγυρίσει, ως τώρα, μόνο Ιταλία (1934, 1938) και Βραζιλία (1958, 1962).

Το Μαρόκο προσπάθησε να διευρύνει την υπέρβαση που -έτσι και αλλιώς- έχει κάνει αλλά δεν τα κατάφερε. Αποχωρεί με τα εύσημα για την απόδοσή του και το ιστορικό επίτευγμα πως έγινε η πρώτη ομάδα από την Αφρική που αγωνίστηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Πριν ακόμα οι δύο ομάδες παραταχθούν στο στάδιο «Al-Bayt» στην Αλ Κορ, για το εναρκτήριο λάκτισμα, τα δεδομένα ήταν ξεκάθαρα. Η Γαλλία ήταν το φαβορί και το Μαρόκο το υπολογίσιμο αουτσάιντερ. Οι «τρικολόρ» φρόντισαν να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό με το… καλησπέρα.

Πριν συμπληρωθεί το 5ο λεπτό ο Ερναντές «άνοιξε» το σκορ και έγινε ο πρώτος παίκτης στη διοργάνωση που σκοράρει εναντίον του Μαρόκου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η εστία του είχε παραβιαστεί μόνο στον αγώνα με τον Καναδά με αυτογκόλ του Ναγιέφ Αγκέρ.

Μάλιστα, οι «τρικολόρ» θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» το ματς στο 17′ αλλά η μπάλα, από το σουτ που έκανε ο Ζιρού, εξοστρακίστηκε στο δοκάρι.

Τα «λιοντάρια του Άτλαντα» προσπάθησαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τους έθετε η αντίπαλός τους αλλά και η ατυχία τους. Ο ένας από τους βασικούς στόπερ, ο Αγκέρ (που προερχόταν από τραυματισμό), «έμεινε» στην προθέρμανση. Ο έτερος, ο (επίσης προερχόμενος από τραυματισμό) Σαΐς, έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 21′.

Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να ισοφαρίσει στα τελειώματα του ημιχρόνου. Όχι, όμως, το σκορ, αλλά τα δοκάρια. Στο 44′ ο Ελ Γιαμίκ έκανε ψαλιδάκι αλλά Γιορίς και δοκάρι δεν τον άφησαν να πανηγυρίσει.

Δυναμικά μπήκαν οι τυπικά φιλοξενούμενοι στο δεύτερο ημίχρονο και προσπάθησαν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Δεν τα κατάφεραν, κυρίως, λόγω κακών επιλογών στην τελική προσπάθεια.

Η Γαλλία ήταν ξεκάθαρο πως είχε αποφασίσει να δώσει χώρο στο Μαρόκο και να «χτυπήσει» στην κόντρα. Στο 76′ θα μπορούσε να το πληρώσει αλλά ο Αμντάλα έκανε κατάχρηση ντρίπλας και σπατάλησε τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Αφού, λοιπόν, οι Αφρικανοί δεν αξιοποίησαν τις στιγμές τους, «μοιραία» βίωσαν τον άγραφο νόμο του ποδοσφαίρου.

Στο 79′ ο νεοεισελθόντας Μουανί διαμόρφωσε το 2-0 και ουσιαστικά «σφύριξε» τη λήξη του αγώνα.

Τα «λιοντάρια του Άτλαντα» προσπάθησαν να πετύχουν το «γκολ της τιμής» αλλά δεν μπόρεσαν. Πλέον, θα διεκδικήσουν, το ερχόμενο Σάββατο στον μικρό τελικό (17/12, 17:00), από την Κροατία την τρίτη θέση στη διοργάνωση. Ανεξάρτητα από την έκβασή του, θ’ αποχωρήσουν από το Κατάρ κερδισμένοι. Ήταν η ομάδα έκπληξη της διοργάνωσης, απέσπασαν -δικαίως- τη «μερίδα του λέοντος» των θετικών εντυπώσεων και έκαναν υπέρβαση.

Από την πλευρά της η Γαλλία, πιστοποίησε πως είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα, με μονάδες και σύνολο που «ξεχειλίζουν» ικανότητα και θέληση. Πλέον, ετοιμάζεται για έναν ιστορικό τελικό, με στόχο το repeat.

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Βαράν, Κουντέ, Τσουαμενί, Κονατέ, Φοφανά, Ερναντέζ, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (78’ Μουανί), Εμπαπέ, Ζιρού (65’ Τουράμ).

ΜΑΡΟΚΟ (Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι, Μαζραουί (46’ Ατιάτ-Αλάχ), Νταρί, Σάις (21’ λ.τρ. Αμάλα – 78’ Ελζαζούλι), Ελ Γιαμίκ, Άμραμπατ, Ζίγες, Ουνάχι, Μπουφάλ (66’ Αμπουκλάλ), Εν Νεσίρι (66’ Αμντάλα).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας