Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Μουντιάλ 2022: «Παρηγορήθηκε» με την 3η θέση η Κροατία (vid)

Μουντιάλ 2022: «Παρηγορήθηκε» με την 3η θέση η Κροατία (vid)

Η Κροατία επικράτησε σήμερα (17/12), στον τελικό της «παρηγοριάς», του Μαρόκου με 2-1 και κατέκτησε την τρίτη θέση στο Μουντιάλ που γίνεται στο Κατάρ.


Το ίδιο επίτευγμα είχε «γευτεί» και το 1998 στη Γαλλία. Τότε, με το ίδιο σκορ, είχε επικρατήσει της Ολλανδίας. Τη λύπη των Κροατών γιατί δεν διεκδίκησαν την κούπα, εκτός από το χάλκινο μετάλλιο, θα… μετριάσουν και τα 27 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρουν από τη FIFA.

Οι 22 ποδοσφαιριστές παρατάχθηκαν στο στάδιο «Khalifa» της Ντόχα, για τον «μικρό» τελικό του Μουντιάλ, με πολύ λιγότερο άγχος -άρα πιο «καθαρό» μυαλό και «ελαφριά» πόδια- από την προηγούμενη συνάντησή τους στη διοργάνωση, στο πλαίσιο του 6ου ομίλου. Αυτό τεκμηριώνεται (και) από το γεγονός ότι στις 23/11 στο «Al Bayt » δεν υπήρξε σκορ, ενώ σήμερα υπήρξαν 3 γκολ.

Τα παραπάνω δεδομένα, βέβαια, δεν σημαίνουν πως οι παίκτες ήταν αδιάφοροι. Το αντίθετο.

Υπήρχε θέληση και πάθος για μια κερδισμένη μονομαχία, για το γκολ, για τη νίκη και την 3η θέση στο τουρνουά.

Έτσι, με το… καλησπέρα τα δίχτυα, στις δύο εστίες, κουνήθηκαν. Το σκορ «άνοιξε» στο 7′ η Κροατία. Μετά από μια εκπληκτική -και ξεκάθαρα δουλεμένη στην προπόνηση- κομπίνα ο Γκβάρντιολ, με κεφαλιά ψαράκι, νίκησε τον Μπόνο.

Πριν… κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των τυπικά γηπεδούχων το Μαρόκο ισοφάρισε (9′) με τον ίδιο τρόπο. Μετά από εκτέλεση φάουλ ο Νταρί, εκμεταλλεύτηκε και την ολιγορία του Λιβάκοβιτς, και με κεφαλιά έκανε το 1-1.

Αμφότερες οι ομάδες δημιούργησαν ευκαιρίες για να μπουν «σε θέση οδηγού», πριν από την ανάπαυλα των ημιχρόνων, και το κατάφερε η «χρβάτσκα». Στο 42′ ο Όρσιτς έκανε ένα φοβερό ψηλοκρεμαστό πλασέ και έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι και κατόπιν στα δίχτυα του ανήμπορου ν’ αντιδράσει Μαροκινού τερματοφύλακα.

Στην επανάληψη τα επίχειρα της κούρασης από την προσπάθεια σε όλη τη διοργάνωση «χτύπησαν» και τις δύο ομάδες. Στο 61′ έγινε αναγκαστική αλλαγή ο Βλάσιτς που αποχώρησε με κλάματα. Στο 64′ ήταν η σειρά του Νταρί και στο 67′ του Ελ Γιαμίκ να φύγουν, πρόωρα από το τερέν, «λαβωμένοι».

Ο ρυθμός και η ένταση μειώθηκε αισθητά. Δημιουργήθηκαν λιγότερες αλλά πάντως υπήρξαν εκατέρωθεν προϋποθέσεις για γκολ. Καμιά δεν κατέληξε σε παραβίαση της αντίπαλης εστίας και το 2-1 δεν άλλαξε ως το τελευταίο τριπλό σφύριγμα του Καταριανού διαιτητή, Ιμπραχίμ Αλ Τζασίμ Αμπντουλραχμάν.

Η Κροατία κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει μια από τις ισχυρές δυνάμεις του ποδοσφαίρου.

Τη βαρύτητα που έχει και η 3η θέση δείχνει η αντίδραση του μεγάλου -και «γεμάτου» διακρίσεις και επιτυχίες- Λούκα Μόντριτς.

Πλέον, οι «σκακιέρες» μετρούν ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια.

Θετικός είναι ο απολογισμός, της παρουσίας του στο Κατάρ, και για το Μαρόκο. Σήμερα τα «λιοντάρια του Άτλαντα» δεν έκαναν τους… «βρυχηθμούς» που θα ήθελαν.

«Βρυχήθηκαν», όμως, εντυπωσιακά στη μέχρι σήμερα πορεία τους στο τουρνουά.

Θα επιστρέψουν, λοιπόν, στη χώρα τους, περήφανα γιατί κέρδισαν τις εντυπώσεις, ήταν η ομάδα θετική έκπληξη στη διοργάνωση και έχουν στο ενεργητικό τους το ιστορικό επίτευγμα πως είναι το πρώτο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από χώρα της Αφρικής που βρέθηκε στους «4» του Μουντιάλ.

Προφανώς και γεμάτοι μοναδικές εμπειρίες και «μαγικές» στιγμές.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Στάνισιτς, Σούταλο, Γκβάρντιολ, Μάγερ (66’ Πάσαλιτς), Κόβατσιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Λιβάγια (66’ Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (61’ Βλάσιτς), Όρσιτς (95′ Γιάκιτς).

ΜΑΡΟΚΟ (Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο, Ατιάτ-Αλάχ, Ελ Γιαμίκ (67’ Αμαλάχ), Ντάρι (64’ Μπενούν), Χακίμι, Χανούς (56’ Ουναχί), Άμραμπατ, Ζίγες, Μπουφάλ (64’ Ζαρουρί), Σαμπίρι(46’ Τσαϊρ), Εν Νεσίρι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας