Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 4Politico: «Μπαξίσι» 3 γήπεδα από Σ. Αραβία-Αυγενάκης: Ανακριβές δημοσίευμα

Politico: «Μπαξίσι» 3 γήπεδα από Σ. Αραβία-Αυγενάκης: Ανακριβές δημοσίευμα

Για «μπαξίσι» ανέγερσης τριών γηπέδων από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα και την Αίγυπτο κάνει λόγο η ιστοσελίδα, Politico. Βάσει του δημοσιεύματος πρόκειται για μια κίνηση θετικού επηρεασμού, ώστε η χώρα μας και η χώρα των Φαραώ να στηρίξουν τριπλή συνυποψηφιότητα για διοργάνωση του Mundial 2030.

Είναι γνωστό πως η Σαουδική Αραβία -με κυρίαρχο στόχο τον εξωραϊσμό της εικόνας της- επιχειρεί ν’ αποκτήσει κυριαρχική θέση σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Στο πλαίσιο αυτό θέλει να φιλοξενήσει την κορωνίδα των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, σ’ επίπεδο αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, και ως σκαλοπάτι για τη διεκδίκηση διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό δεν φείδεται χρημάτων.

Σύμφωνα με το Politico είναι αποφασισμένη να διαθέσει… 7 τελωνεία λεφτά (δισ. ευρώ) για να δεχτούν Ελλάδα και Αίγυπτος να… παίξουν μπάλα μαζί της, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάθεσης από τη FIFA. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι το 75% του τουρνουά θα γίνει στη Σαουδική Αραβία.

Σε δήλωσή του ο καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο «Skema Business School» (Παρίσι), Simon Chadwick, επισημαίνει πως «η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως Αφροευρασιατικός κόμβος -το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης.

Αυτή η τοποθέτηση θα της επιτρέψει να ασκήσει σημαντική επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή. Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ θα πετύχει μέσω της δωρεάς γηπέδων».

Βάσει του δημοσιεύματος τα θεμέλια για ενδελεχή εξέταση της συνυποψηφιότητας τέθηκαν κατά την επίσκεψη (τον περασμένο Ιούλιο) του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Σαουδική Αραβία, και τη συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου στη χώρα, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, διέψευσε -με ανάρτησή του στο Twitter- την ορθότητα του δημοσιεύματος.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες.

Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας