Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήGovernmentΕΕ: «Άσπρος καπνός» για βασικούς πυλώνες μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης

ΕΕ: «Άσπρος καπνός» για βασικούς πυλώνες μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης

Συμφωνία επιτεύχθηκε στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ στο σημερινό (7/6) Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που συνεδρίασαν σήμερα (7/6) στο Λουξεμβούργο- ήρθαν σε συμφωνία για τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ.

Μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, η σουηδική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε: «Οι υπουργοί μόλις συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου.

Αυτοί οι φάκελοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ και είναι το κλειδί για μια καλή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια πολλών προεδριών συνέβαλε στο αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα».

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε -για πρώτη φορά- δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης. Αίτημα που χρόνια ζητούσαν τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Σχοινάς: «Ιστορική μέρα, η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει»

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, χαρακτήρισε -με ανάρτησή της στο Twitter- ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό βήμα» στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο.

«Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τους τριλόγους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε πολύ πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε μαζί», έγραψε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε λόγο -επίσης με ανάρτηση στο Twitter- για «μια ιστορική μέρα! Οι Υπουργοί Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν σήμερα και υιοθέτησαν μια σταθερή βάση για διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε δύο από τις βασικές προτάσεις μας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Σήμερα δείξαμε ότι δεν τα παρατάμε. Μετά από χρόνια αποτυχιών, δείξαμε ότι, όσον αφορά τη μετανάστευση, η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας