Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ο δεκαετής κύκλος πόνου και τραύματος της ελληνικής κοινωνίας...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ο δεκαετής κύκλος πόνου και τραύματος της ελληνικής κοινωνίας έκλεισε

O Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια συναντήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ. Ο κύκλος πόνου και τραύματος που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δέκα έτη, έχει πλέον κλείσει», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στην οποία παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο (29 και 30 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες. O Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια συναντήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του, Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο κύκλος πόνου έχει κλείσει στην Ελλάδα. Ακολουθούμε και εμείς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό το οποίο θα συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι είχαμε το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου ενώ υπήρχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τι έγινε. «Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Ήταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους που έλαβαν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, η μόνη εναλλακτική είναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγουν από τη Νότια Μεσόγειο και ριψοκινδυνεύουν ζωές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η προτεραιότητα είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα, από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 95%, η συνεργασία με τις χώρες διαμεταφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Είμαστε χαρούμενοι για πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, χρειαζόμαστε λύση ευρωπαϊκή. Η προστασία των συνόρων είναι μόνο ένα κομμάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε τον δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κα Μέτσολα για την κατανόηση της που η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Θέλουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τις ευρωεκλογές. Θα είναι ισχυρό πλαίσιο με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Έχοντας κατά νου την πρόσφατη τραγωδία, θα πρέπει να εστιάσουμε στο να αντιμετωπίζουμε τους διακινητές», δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα η οποία ρωτήθηκε τη σημαίνει η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Οι Έλληνες αποφάσισαν για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρώπη. Θα εκλέξουμε Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν σαφές όραμα για την Ευρώπη και δεσμεύονται για τις ευρωπαϊκές αξίες και πραγματικά στέκομαι δίπλα σε έναν τέτοιον άνθρωπο», απάντησε. 

«Είμαι χαρούμενος που πήραμε μάλιστα μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Έχουμε παρουσιάσει απτά αποτελέσματα. Είμαστε υποστηρικτές του οράματος για μια ισχυρή Ευρώπη και σε κάθε συνάντηση που κάνουμε βλέπουμε περισσότερους συμμετέχοντες, κι αυτό είναι σημαντικό ενόψει των ευρωεκλογών» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε πως γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πως κανένας δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη.

Τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και απαιτείται να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική πριν από τις Ευρωεκλογές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας