Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΜητσοτάκης: «Τα ελληνικά είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ»

Μητσοτάκης: «Τα ελληνικά είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ»

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη σημερινή (29/6) Σύνοδο Κορυφής την επιβεβλημένη ανάγκη καινοτόμων ευρωπαϊκών πολιτικών καταπολέμησης των διακινητών.

Την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων της, επισήμανε -στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι τα ελληνικά σύνορα αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και πολύ καιρό, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση, η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση ενός προβλήματος που τελικά αφορά ολόκληρη την ήπειρό μας», δήλωσε -προσερχόμενος- ο Ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, είπε: «Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι το μόνο εμπόδιο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας ήταν η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σύντομα στην επενδυτική βαθμίδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του- κάλεσε τους ομολόγους του να υιοθετήσουν καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα

Το μεταναστευτικόβρέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. «Προστατεύουμε τα σύνορα και σώζουμε ζωές», το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη βαριά σκιά του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ, πολύ άδικο να κουνάμε το δάχτυλο στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που κινδύνευαν να πεθάνουν στη θάλασσα. Αυτές οι συμμορίες είναι εγκληματικές. Κερδοσκοπούν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία. Και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε αυτή την τρομακτική διακίνηση ανθρώπων και να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα».

Από την πλευρά της, η κυρία Μέτσολα, ανέφερε: «Δεν είναι ένα ελληνικό ζήτημα. Κανένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του τις μεταναστευτικές ροές. Η μετανάστευση δεν μπορεί να εργαλειοποιείται. Η Ελλάδα είναι η καρδιά της Ευρώπης και προσδοκώ να ενισχύσουμε περαιτέρω και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Για το ίδιο θέμα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε: «Η τραγωδία στη Μεσόγειο έδειξε ξανά τον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι διακινητές. Θα παρουσιάσω τρεις εκθέσεις σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων, έτσι ώστε να έχουμε παρόμοια διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παντού».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας