Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝέαΥπ. Εσωτερικών: «Θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή ένας...

Υπ. Εσωτερικών: «Θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός»;

Κανένα σημείο επαφής δεν υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, για το νομοσχέδιο που αφορά τις ψήφους των απόδημων.

«Δεν υπήρξε κανένα σημείο επαφής». Αυτό επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με τη σημερινή (11/7) συνάντηση που είχαν -για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των απόδημων Ελλήνων- η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο.

Ο κ. Φάμελλος εμφανίστηκε αρνητικός στην προτεινόμενη προς ψήφιση διάταξη επικαλούμενος σειρά ζητημάτων. Μεταξύ των οποίων, ακόμη και την μη πρόβλεψη για ψήφο των απασχολούμενων -εκτός έδρας- εκλογέων του εσωτερικού. Όπως συνέβη στις διπλές εκλογές Μαΐου-Ιουνίου, όταν πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες δεν ψήφισαν γιατί εργάζονταν μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Σχετικά με όσα διέρρευσαν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τα θέματα που τέθηκαν, το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, πηγές του είπαν:

Αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για τον εκλογικό νόμο.

Εξάλλου ο ισχύον εκλογικός νόμος διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Άλλωστε, το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής:

Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;

Σχετικά με το ζήτημα χρόνου και χώρου διαλόγου που εγείρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Υπενθυμίζεται, ότι αυτή είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογέων του εσωτερικού, αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας