Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΓια νέο «ράλι» στις τιμές πετρελαίου προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Για νέο «ράλι» στις τιμές πετρελαίου προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Το πετρέλαιο έφτασε αυτή την εβδομάδα σε υψηλό έξι μηνών, πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση των τιμών του πετρελαίου προέβλεψε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αποδίδοντας την εκτίμησή του στην υψηλή ζήτηση από την Κίνα και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Η χρήση πετρελαίου είναι ισχυρότερη από ποτέ, όπως διαπίστωσε ο ΙΕΑ. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τον μοτίβο της κατανάλωσης που είδαμε να κυριαρχεί κατά την διάρκεια της πανδημίας, όταν η παγκόσμια ζήτηση σημείωσε «βουτιά» καλλιεργώντας την αίσθηση ότι η κατανάλωση μπορεί να πλησιάζει στο αποκορύφωμά της- δεδομένου ότι η εξ’ αποστάσεως εργασία απέκτησε δυναμική και οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα σε μια προσπάθεια να πατήσουν «φρένο» στην κλιματική αλλαγή.

 

Τα στοιχεία του IEA δείχνουν ότι η χρήση πετρελαίου τελικά είναι στο ζενίθ της, με την ζήτηση από την Κίνα να αντιπροσωπεύει το 70% της αύξησης που καταγράφηκε φέτος.

 

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει ο IEA, η παγκόσμια ζήτηση έφτασε κατά μέσο όρο τα 103 εκατ. βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά τον Ιούνιο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξηθεί περαιτέρω τον Αύγουστο.

«Η ζήτηση πετρελαίου κλιμακώνεται σημειώνοντας υψηλά ρεκόρ, ενισχυμένη από τον μεγάλο αριθμό αεροπορικών ταξιδιών το καλοκαίρι, την αυξημένη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη κινεζική πετροχημική δραστηριότητα», ανέφερε ο IEA.

«Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και προϊόντων έχουν μειωθεί απότομα» και «τα ισοζύγια πρόκειται να σφίξουν περαιτέρω το φθινόπωρο», πρόσθεσε.

 

Τα περιορισμένα αποθέματα στα οποία αναφέρεται οφείλονται στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων παραγωγών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν τις προμήθειες, προκειμένου να «σφίξει» η αγορά και άρα να αυξηθούν οι τιμές. Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες στα τέλη του 2022 για να ενισχύσουν την αγορά και τον Ιούνιο επέκτεινε τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το 2024.

Ο αντίκτυπος των αποφάσεων της Σαουδική Αραβίας- σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα μετά την πανδημία- έχει ήδη φανεί στην πράξη.

Το πετρέλαιο έφτασε αυτή την εβδομάδα σε υψηλό έξι μηνών, πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας