Η Μαγνησία κλήθηκε να «απορροφήσει» σε μία μέρα τόνους νερού που δέχεται η Αττική σε 2,5 χρόνια

Την μανία της κακοκαιρίας την υφίστανται με τον πιο σκληρό τρόπο οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, με τους επιβιώσαντες να μην έχουν που την κεφαλή κλίνει. Τις τραγικές συνέπειες των επακόλουθων ανατιμήσεων σε όλα τα αγροτικά προϊόντα θα τις διαπιστώσουμε οι υπόλοιποι... οσονούπω.

0

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στη Μαγνησία την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 έπεσαν 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα, σε κάποια μέρη μάλιστα ακόμα και 800 τόνοι, ποσότητα που πέφτει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια. Πρόκειται για τεράστιο όγκο νερού ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο που δέχθηκε η περιοχή της Μάνδρας από την κακοκαιρία Ιανός.

Είναι σαφές, ότι όπως λένε οι ειδικοί, η απορροή τέτοιας ποσότητας νερού είναι αδύνατον να γίνει μέσα από τις υφιστάμενες υποδομές και από τα υπάρχοντα ρέματα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο, σε ό,τι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα.

 

Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού επιχειρούσαν και συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι και αυτή την ώρα απαντώντας σε χιλιάδες κλήσεις πολιτών για απεγκλωβισμούς και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος.

«Το κόστος των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ»

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιο Λέκκα, «Καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα έγιναν, απαιτείται η αξιοποίηση εξελιγμένων επιστημονικών γνώσεων, που αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται».

Όπως μάλιστα αποκάλυψε, από τις προβλέψεις του 2019 που έκαναν λόγο για μία μεγάλη πλημμύρα ανά 1.000 χρόνια, ανατράπηκαν δύο φορές, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το κόστος ο κατεστραμμένος οικοδομικός ιστός που έχει πληγεί σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα, αφού όπως επεσήμανε «έχουμε προέλαση του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφικής μάζας από κατολισθήσεις».

Ο οικονομικός «πνιγμός» του κάμπου

Η Θεσσαλία δεν συμβάλλει απλώς με το 5% του ΑΕΠ αλλά έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας.

  • Σιτηρά: 18% των εκτάσεων
  • Ζαχαρότευτλα (άρα και ζάχαρη): 15,6% εκτάσεων
  • Φρούτα- λαχανικά: 9,5% εκτάσεων

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τι παράγουν οι πληγείσες περιοχές και ποια είναι η αναλογία στο σύνολο της παραγωγής στην Ελλάδα, μιλάνε από μόνα τους για το «τσουνάμι» ανατιμήσεων που θα ακολουθήσουν στα τρόφιμα… πριν ακόμα στεγνώσει ο Θεσσαλικός κάμπος.

  • Μήλα: 43,5% συνόλου παραγωγής
  • Αχλάδια: 63% συνόλου παραγωγής
  • Κάστανα: 47,5% συνόλου παραγωγής
  • Σκληρό σιτάρι (ψωμί, ζυμαρικά): 34% συνόλου παραγωγής
  • Καλαμπόκι: 22% συνόλου παραγωγής
  • Φακές: 32% συνόλου παραγωγής
  • Ρεβύθια: 33% συνόλου παραγωγής

Δεν είναι, όμως, μόνο η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας που χάθηκε στο νερό και τη λάσπη. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου και στην κτηνοτροφία

  • Βοοειδή: 10,6% συνόλου
  • Πρόβατα: 9,6% συνόλου
  • Γουρούνια: 7,5% συνόλου
  • Πουλερικά: 10,5% συνόλου

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στην τακτική μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αντιμετωπίζουμε ένα τελείως ακραίο καιρικό φαινόμενο», τόνισε ο Πρωθυπουργός και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας. “

«Υπάρχουν καιρικά φαινόμενα τα οποία ξεπερνούν τις δυνατότητες του ανθρώπου να τα αντιμετωπίσει, όσα αντιπλημμυρικά έργα και αν κάνει κανείς. Όταν πέφτει ένας όγκος νερού, ο οποίος είναι πρωτοφανής, παντού στον κόσμο συμβαίνει αυτό, θα έχουμε δυστυχώς πλημμυρικά φαινόμενα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Πονοκέφαλος» οι αποζημιώσεις

Στην κυβέρνηση έχουν ήδη βγάλει μολύβια και χαρτί να υπολογίσουν το εναπομείναν «πάγιο» του Προϋπολογισμού για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, καθώς, μετά και την μεγάλη μερίδα πυρόπληκτων δικαιούχων τα περιθώρια εξεύρεσης άφθονων σχετικών πόρων «στενεύουν».

Όσον αφορά στη συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, το αίτημα θα υποβληθεί μόλις γίνει ο πρώτος απολογισμός των ζημιών, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Άλλωστε όπως αρχίζουν ήδη να αποφαίνονται οι γνωρίζοντες τη διαδικασία των αποζημιώσεων, αυτές οι δαπάνες «μετράνε» κανονικά στον υπολογισμό του πλεονάσματος ή του ελλείμματος και δεν εξαιρούνται. Τουτέστιν ο «πονοκέφαλος» είναι και ταμειακός- δηλαδή να εξασφαλιστούν οι πόροι- αλλά και δημοσιονομικός… με ότι αυτό συνεπάγεται για τα Ταμεία του Κράτους.  

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις