Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΚακοκαιρία Daniel: Χαρτογράφηση «σοκ» δείχνει τον πλημμυρισμένο κάμπο

Κακοκαιρία Daniel: Χαρτογράφηση «σοκ» δείχνει τον πλημμυρισμένο κάμπο

Οι καταστροφικές πλημμύρες έλαβαν χώρα από τις 4 Σεπτεμβρίου έως και 12 Σεπτεμβρίου 2023 (κακοκαιρία Daniel) και η χαρτογράφησή τους υλοποιήθηκε με δορυφορικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA-European Space Agency) και του Αμερικανικού Οργανισμού γεωλογικής επισκόπησης (USGS). 

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται από την χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος του για το θεσσαλικό κάμπο.

Xαρτογράφηση της εξέλιξης των καταστροφικών πλημμυρών (κακοκαιρία Daniel) πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος στον κάμπο της Θεσσαλίας, κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και 10 Σεπτεμβρίου 2023, με χρήση δορυφορικών δεδομένων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι η μετατόπιση των υδάτων από το δυτικό στο ανατολικό τμήμα της πεδιάδας στο συγκεκριμένο διάστημα.

Οι καταστροφικές πλημμύρες έλαβαν χώρα από τις 4 Σεπτεμβρίου έως και 12 Σεπτεμβρίου 2023 (κακοκαιρία Daniel) και η χαρτογράφησή τους υλοποιήθηκε με δορυφορικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA-European Space Agency) και του Αμερικανικού Οργανισμού γεωλογικής επισκόπησης (USGS).

Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν τρεις τύποι δεδομένων: Πολυφασματικές εικόνες Landsat-8 & Sentinel-2 και δεδομένα του δορυφορικού συστήματος ραντάρ Sentinel-1.

Ακόμη υλοποιήθηκαν τρεις χαρτογραφήσεις των πλημμυρών στη Θεσσαλία στις ακόλουθες ημερομηνίες:
1) Χαρτογράφηση 6-7 Σεπτεμβρίου 2023

Τα δεδομένα του δορυφορικού συστήματος ραντάρ Sentinel-1 χρησιμοποιήθηκαν για τη χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων 6-7 Σεπτεμβρίου 2023. Το μεγάλο πλεονέκτημα των εικόνων Sentinel-1 είναι ότι δεν επηρεάζονται από τη νεφοκάλυψη.

Στον παρακάτω χάρτη – εικόνα αποτυπώνεται η πλημμυρισμένη έκταση, (με μαύρο χρώμα) μετά την επεξεργασία Sentinel-1.

Ακολούθως, παρουσιάζονται μόνο οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στην πεδιάδα της Θεσσαλίας συνολικής επιφάνειας περίπου 440.000 στρεμμάτων:

2) Χαρτογράφηση 8 Σεπτεμβρίου 2023
Τα δεδομένα του πολυφασματικού δορυφόρου Landsat-8 χρησιμοποιήθηκαν για την χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στις 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Στη συγκεκριμένη εικόνα παρατηρείται αρκετή νεφοκάλυψη η οποία δυσχεραίνει την εξαγωγή συμπερασμάτων τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη. Μετά από μια μέρα, οι τεράστιοι όγκοι νερού μετακινήθηκαν ανατολικά – βορειοανατολικά προς την περιοχή της Λάρισας, καθώς και νότια προς τη Λίμνη Κάρλα. Συνολικά υπολογίζονται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου πλημμύρισαν περίπου 700.000 στρέμματα. Δηλαδή μετά από μια μέρα πλημμύρισαν 260.000 στρέμματα επιπλέον.

3) Χαρτογράφηση 10 Σεπτεμβρίου 2023
Τα δεδομένα του πολυφασματικού δορυφόρου Sentinel-2 χρησιμοποιήθηκαν για τη χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Με την εφαρμογή κατάλληλων δεικτών έγινε η επεξεργασία των δεδομένων η οποία οδήγησε στον εντοπισμό των πλημμυρισμένων εκτάσεων, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2023 ένας πλήρης χάρτης με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις, όπου η συνολική επιφάνειά τους υπολογίζεται σε 590.000 στρέμματα.

Μέσω της παρατήρησης του, έχει πραγματοποιηθεί επιπλέον μετατόπιση τεράστιων όγκων νερού από τη δυτική Θεσσαλία προς την ανατολική και συγκεκριμένα ανατολικά – βορειοανατολικά της πόλης της Λάρισας καθώς και νότια προς τη Λίμνη Κάρλα. Ακόμη, στο δέλτα του Πηνειού ποταμού παρατηρείται μεγάλων όγκος υδάτων (και φερτών υλικών) να έχει εισχωρήσει στη θάλασσα σε βάθος 10 χιλιομέτρων περίπου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας