Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχικήhomepage sliderΘεσσαλία: «Μαραθώνιος» η αποκατάσταση των ζημιών - Ειδική μέριμνα για τους υποψηφίους...

Θεσσαλία: «Μαραθώνιος» η αποκατάσταση των ζημιών – Ειδική μέριμνα για τους υποψηφίους των Πανελληνίων

Οι κάτοικοι παλεύουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους μήπως και γίνουν κατοικήσιμα – κάποια βέβαια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο επιχειρηματικός κλάδος και φορείς ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες.

Σε ένα ατέλειωτο μαραθώνιο εξελίσσεται η αποκατάσταση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων στη Θεσσαλία. Οι προσπάθειες εστιάζονται στην απομάκρυνση της λάσπης, αλλά και της έντονης δυσοσμίας, της μούχλας, και της καταπολέμησης των κουνουπιών και των λοιμώξεων. Οι κάτοικοι παλεύουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους μήπως και γίνουν κατοικήσιμα – κάποια βέβαια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο επιχειρηματικός κλάδος και φορείς ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες.

Όπως είπε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης στη σημερινή συνέντευξη τύπου, από τις αρχές του μήνα, πάνω από 2.500 σπίτια έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η καταγραφή ζημιών από την ομάδα ΔΑΕΦΚ του Υπουργείο Υποδομών. Η ομάδα αποτελείται από πολιτικούς μηχανικούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα 2.500 κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές, δεν αφορούν τους επαγγελματικούς χώρους, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.

Σημαντικό είναι το πρόβλημα στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, όπου οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι  με όγκους  λάσπης  νερού. Εκεί, με δυσκολία αδειάζουν τα υπόγεια των σπιτιών τους- δυστυχώς όμως λόγω της έλλειψης των υποδομών –  την επόμενη μέρα τα βρίσκουν πάλι γεμάτα με νερό. Προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από την περιουσία τους,  που ήταν κάτω από το νερό για ημέρες. Είναι επόμενο λόγω της υγρασίας και της μούχλας να έχουν καταστραφεί τα περισσότερα, εάν όχι όλα από αυτά.

Λόγω του μεγέθους και της σφοδρότητας του νερού, οι  κάτοικοι ανησυχούν για την στατικότητα των κτιρίων. Σε απάντησή του ο Δήμαρχος και μετά τους ελέγχους που έγιναν από γεωλόγους, ανέφερε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται 17 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, αρκετά μέτρα κάτω από τα θεμέλια των σπιτιών. Μετά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων, είναι ασφαλές να κατοικηθούν τα σπίτια, τουλάχιστον τους υψηλότερους ορόφους.

Η δημόσια υγεία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και οι αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτραΈχει ξεκινήσει από το Σάββατο ο εμβολιασμός όσων επιθυμούν με το τετανικό εμβόλιο. Ήδη έχουν εμβολιαστεί πυροσβέστες, διασώστες αλλά και εθελοντές που όλες αυτές τις ημέρες συμμετείχαν στον απεγκλωβισμό και στη διάσωση ανθρώπων μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με εντολή του Δήμου Λαρισαίων, έξι στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, 10 σε κέντρο αποκατάστασης και 2 στο Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας και 12 άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια που ενοικιάστηκαν (πρόγραμμα Εστία κλπ). Επίσης φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία 148 μέλη διασωστικών συνεργείων, του Ερυθρού Σταυρού και της Πυροσβεστικής. Καθημερινά διανέμονται περίπου δύο χιλιάδες μερίδες γευμάτων σε πλημμυροπαθείς, ενώ έχουν διανεμηθεί δύο χιλιάδες ατομικά πακέτα με ξηρά τροφή και είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής.

Οι ζημιές στα σχολικά κτίρια είναι μεγάλες, κάτι που εμποδίζει την έναρξη των μαθημάτων προς το παρόν, για δεύτερη εβδομάδα. Στην πόλη της Λάρισας, τα προβλήματα εστιάζονται σε δύο διδακτήρια στην Γιάννουλη και την Φαλάνη. Αν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης λάβουν απόφαση να ξεκινήσουν τα σχολεία, οι μαθητές αυτών των δύο αυτών διδακτηρίων θα μεταφερθούν σε άλλα.

Την ενεργοποίηση της ειδικής μέριμνας για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 από τα σχολεία της Θεσσαλίας, για την διευκόλυνσή τους στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυρ. Πιερρακάκ.

Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητούν οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών και επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, με επιστολή τους στους αρμόδιους υπουργούς.

Συνολικά 10.146 κλήσεις έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα. Παράλληλα μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.511 αντλήσεις υδάτων ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας