Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήFinacial Times- Ελλάδα: Πως θα επηρεαστούν οι αγρότες από τις σφοδρές πλημμύρες-...

Finacial Times- Ελλάδα: Πως θα επηρεαστούν οι αγρότες από τις σφοδρές πλημμύρες- Σε κίνδυνο η παραγωγή της φέτας

Όλοι μιλούν για το κόστος των πλημμυρών. . . σε λίγους μήνες θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση, μικρών επιχειρήσεων και παραγωγών.

«Η Ελλάδα παλεύει με τον καταστροφικό αντίκτυπο της κακοκαιρίας Daniel σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εξαγωγές της: το τυρί φέτα». Με τα λόγια αυτά, οι Finacial Times ξεκινούν το εκτενές άρθρο τους, το οποίο περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία, εστιάζοντας κυρίως στη φέτα.

Σύμφωνα με το άρθρο, περίπου το 40 τοις εκατό των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν αρκετές μεσογειακές χώρες αυτόν τον μήνα. Οι Έλληνες αγρότες έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή και η διατήρηση των ζώων που επέζησαν στη ζωή είναι δύσκολη εν μέσω υψηλού επιπέδου νερού και σπάνιων ζωοτροφών.

Καθώς οι αγρότες παρασύρονται από την καταστροφή των μέσων διαβίωσής τους, οι επιπτώσεις των χειμάρρων έχουν επίσης αντίκτυπο στη βιομηχανία της περιοχής.

«Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους»,

δήλωσε ο Χρήστος Αποστολόπουλος στους Financial Times, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος.

Παράλληλα, τονίζεται πως οι αγρότες αναμένουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από την καταιγίδα Daniel , τη χειρότερη που έπληξε τη χώρα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και πως περίπου το ένα τέταρτο της γης που χρησιμοποιήθηκε για τη γεωργία και τη βιομηχανική παραγωγή στη Θεσσαλία πλημμύρισε και πιθανότατα δεν θα είναι εύφορη για τα επόμενα χρόνια.

 

Μακροχρόνιες επιπτώσεις

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της καταιγίδας στην οικονομία. «Όλοι μιλούν για το κόστος των πλημμυρών. . . σε λίγους μήνες θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις [που θα οδηγήσουν] σε κατάρρευση ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γιάννης Καραστέργιος στους FT, αγροτικός σύμβουλος στην περιοχή.

Πλήγμα για τη φέτα

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εκ των οποίων περίπου το 65% εξάγεται.

«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα σύντομα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος: θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα τους», είπε ο κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι οι παραγωγοί φέτας θα επικεντρωθούν στις εξαγωγικές αγορές. «Οι ελλείψεις θα είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα»,

πρόσθεσε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας