Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕΚΤ: «Στο τραπέζι» νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον...

ΕΚΤ: «Στο τραπέζι» νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν σήμερα ότι πιθανόν η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας) ξανά τον Οκτώβριο και να προχωρήσει σε νέα αύξησή τους τον Δεκέμβριο σε ένα επίπεδο που δεν θα τονώνει την οικονομία.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά συνολικά 125 μ.β. (1,25 ποσοστιαίες μονάδες) στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αυξήσεις που είναι ιστορικά οι υψηλότερες. Καθώς, όμως, ο πληθωρισμός μπορεί να κορυφωθεί μετά από μήνες, υπάρχει πίεση για ακόμη πιο σφιχτή πολιτική καθώς μάλιστα η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια μετά από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες.

«Έχω να πω ότι οι 75 μ.β. είναι πολύ καλές (στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου) για τη διατήρηση του ρυθμού σύσφιξης, αλλά πρέπει να περιμένουμε και τα νεότερα στοιχεία», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, σε συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να είμαστε αυστηροί, ακόμη και ανελέητοι, ανεξάρτητα από την επικείμενη ύφεση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής, δήλωσε επίσης ότι μία αύξηση κατά 75 μ.β. μπορεί να είναι μεταξύ των αποφάσεων της ΕΚΤ. «Υπάρχει λόγος να αποφασίσουμε μία ακόμη σημαντική αύξηση επιτοκίων, είτε 75 είτε 50 μ.β. ή κάτι άλλο», είπε στο Reuters χωρίς να εξηγήσει τι μπορεί να σημαίνει το «κάτι άλλο».

Οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξάνεται στο 2% στο τέλος του έτους και στη συνέχεια στο 3% την άνοιξη του 2023.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο «πρώτος προορισμός» του κύκλου αύξησης θα είναι το «ουδέτερο» επιτόκιο, το οποίο ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη. «Πρέπει να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα και θα κάνουμε ό,τι πρέπει, που σημαίνει θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο.

Αν και το ουδέτερο επιτόκιο δεν είναι μία ξεκάθαρα καθορισμένη έννοια, οικονομολόγοι θεωρούν ότι κινείται μεταξύ του 1,5% και του 2%. «Κατά την άποψή μου, θα κινηθούμε προς το εύρος του ουδέτερου επιτοκίου τα Χριστούγεννα. Όταν φθάσουμε εκεί, θα δούμε αν υπάρχει λόγος να κινηθούμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε ο Ρεν.

Ο Κάζιμιρ πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία στο 25μελές Δ.Σ. της ΕΚΤ σχετικά με το να αυξηθούν τα επιτόκια στο ουδέτερο επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιο ακριβώς είναι το επίπεδό του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας