Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜέχρι τις 8 Μαρτίου οι διορθώσεις στο Ε9 για τα ακίνητα

Μέχρι τις 8 Μαρτίου οι διορθώσεις στο Ε9 για τα ακίνητα

Μέχρι τις 8 Μαρτίου έχουν προθεσμία να επισκεφθούν την πλατφόρμα του Ε9 και να προχωρήσουν σε διορθώσεις και διαγραφές στα στοιχεία ακίνητης περιουσίας τους οι ιδιοκτήτες οι οποίοι το 2023 αγόρασαν – πούλησαν ακίνητο, έγραψαν με γονική παροχή ή κληρονόμησαν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.

Η ημερομηνία αυτή έρχεται νωρίτερα από ό,τι άλλες χρονιές καθώς το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να στείλει τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ στα τέλη Μαρτίου. Ως γνωστόν, φέτος θα εξοφληθεί σε 11 δώσεις με πρώτη καταβολή στις 30 Απριλίου, ενώ από το 2025, οι όποιες αλλαγές στα ακίνητα θα δηλώνονται ως το τέλος Γενάρη και ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 δόσεις.

Μεταβολές που πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 είναι αυτές που αφορούν προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής, διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του, μείωση ή αύξηση ποσοστού συνιδιοκτησίας, συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία, αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων λόγω μετατροπής βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας