Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαScope: Οι προϋποθέσεις για ανοδική πορεία της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα

Scope: Οι προϋποθέσεις για ανοδική πορεία της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope,τονίζει σε ανάλυσή του ότι μια περαιτέρω ανοδική πορεία για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξαρτάται από μια σειρά από προϋποθέσεις

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope,τονίζει σε ανάλυσή του ότι μια περαιτέρω ανοδική πορεία για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξαρτάται από την ισχυρή ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, τη βαθύτερη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και τη διαρθρωτική οικονομική μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα, απαιτείται σταθερή ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση για τη διασφάλιση σημαντικής μείωσης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ. Η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, για να εξασφαλίσει περαιτέρω σταθερή μείωση του χρέους.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους, αν και υστερούν σημαντικά από τους μέσους όρους της ΕΕ όσον αφορά τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE). 

Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις στο συνολικό κεφάλαιο του τραπεζικού συστήματος μειώθηκαν οριακά μόνο, στο 51% των συνολικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών τον Ιούνιο του 2023, από 52% στο τέλος του 2022.

Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ήπια γύρω στο 1% παρά τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις μέσω του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, καθώς και αδύναμη και άνιση αύξηση της παραγωγικότητας σε όλες τις περιφέρειες λόγω των ετών υποεπένδυσης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης δυναμισμού του επιχειρηματικού τομέα.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το εάν θα συνεχίσει να μειώνεται προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2%.

Τέλος, δε θα πρέπει να υποβιβαστεί ο ρόλος των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και τους συχνότερους καύσωνες και πυρκαγιές, που μπορούν να βλάψουν τους κρίσιμους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας